Brazilië wint in kwartfinale van Colombia, maar verliest ster Neymar

De Brazilianen mogen blijven dromen van een WK-titel in eigen land. De Goddelijke Kanaries wonnen van Colombia: 2-1. Ze verloren echter wel sterspeler Neymar met een rugblessure en moeten het vanaf nu zonder hem stellen. Lees en kijk de hoogtepunten terug.

De Braziliaanse verdediger Thiago Silva viert zijn 1-0.
De Braziliaanse verdediger Thiago Silva viert zijn 1-0. Foto AFP/ Eitan Abramovich

De Brazilianen mogen blijven dromen van een WK-titel in eigen land. In een rommelige wedstrijd met nogal wat twijfelachtige arbitrale beslissingen wonnen de Goddelijke Kanaries van Colombia. Het werd 2-1 door goals van Thiago Silva, David Luiz (beiden Brazilië) en, natuurlijk, James Rodríguez (Colombia).

Brazilië begon bijzonder fel aan de wedstrijd en kwam verdiend op voorsprong in Fortaleza. Aanvoerder Thiago Silva werd volledig vrijgelaten bij een hoekschop van Neymar en kon gemakkelijk de 1-0 binnenschuiven. De ploeg van Luiz Felipe Scolari was daarna op zoek naar een tweede, maar die bleef uit. Opvallend is hoeveel overtredingen er werden gemaakt, en hoe vaak het spel stil lag, maar kaarten kwamen er niet.

En de Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo was nog niet klaar met discutabele beslissingen. David Luiz maakte 2-0 na rust uit een vrije trap. Een vrije trap die eigenlijk niet gegeven had mogen worden. James Rodríguez zette een sliding in, trok zijn benen in en vervolgens viel Hulk over niets meer dan lucht heen. Rodriguez maakte even later wel de 2-1, zijn zesde goal op dit WK. Hij benutte een penalty na een overtreding van de Braziliaanse keeper Julio César op Carlos Bacca. César kreeg geel, maar dat had rood mogen zijn. Een Colombiaans slotoffensief mocht niet meer baten.

Sterspeler Neymar breekt rugwervels, zijn wk is voorbij

Een aderlating voor de Brazilianen; Neymar, die dit wk vier keer scoorde, moest in de slotfase van de wedstrijd het veld verlaten per brancard na een forse overtreding van Juan Zúñiga. Vannacht bleek dat het WK voor hem erop zit. Hij heeft enkele rugwervels gebroken, aldus de teamdokter:

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Brazil’s team doctor says Neymar ruled out of World Cup with fractured vertebrae

Neymar werd na afloop van het duel in Fortaleza naar het ziekenhuis gebracht. Bondscoach Luiz Felipe Scolari zei vervolgens dat de speler een knie in zijn rug kreeg: “Hij schreeuwde het uit van de pijn. Dat doet hij niet voor niets.”

De wedstrijd in bulletpoints:

 • 4’ De eerste doelpoging komt van Brazilië. Neymar schiet een vrije trap links naast de goal van de Colombiaanse keeper Ospina.
 • 7’ GOAL! Het stadion ontploft, Thiago Silva zet Brazilië op een 1-0 voorsprong na een hoekschop van Neymar. Hij staat helemaal vrij bij de tweede paal.
 • 11’ Goede kans voor Colombia. Cuadrado schiet goed, maar via een Braziliaanse verdediger gaat de bal net naast.
 • 20’ Brazilië zet Colombia onder druk. Hulk schiet, maar Ospina redt. Hij redt vervolgens ook op de rebound van Oscar.
 • 28’ Raar moment. James Rodríguez neemt een vrije trap, maar kwam de Braziliaanse muur daar niet veel te snel uit? Niemand kan zo ook maar richting goal schieten. De scheidsrechter vindt het in ieder geval goed.
 • 45+1’ Rust in Fortaleza. Brazilië een herboren ploeg en de beste van de twee. Het leidt met 1-0. Nog geen grote kansen voor Colombia.
 • 65’ Dure gele kaart voor doelpuntenmaker en aanvoerder Thiago Silva. De Braziliaan loopt onhandig in de weg bij een uittrap van Ospina, en dat vindt de scheidsrechter spelbederf.
 • 66’ Gefrommel voor de Braziliaanse goal. Colombia denkt te scoren, maar het feestje gaat niet door. Het is buitenspel volgens de grensrechter.
 • 69’ GOAL! David Luiz schiet een onterecht gegeven vrije trap binnen. 2-0 Brazilië, het stadion ontploft.
 • 78’ Penalty Colombia! Geen rood, maar geel voor keeper Julio César, die Bacca op weg naar de goal vloert.
 • 80’ GOAL! James Rodriguez maakt zijn zesde goal op dit WK uit de penalty. Colombia terug in de wedstrijd. 2-1 Brazilië.
 • 81’ Vlak na de goal meteen nog een goede kans van Colombia via Bacca.
 • 87’ Braziliaanse superster Neymar is geblesseerd en kan niet verder. Hij verlaat het veld op een brancard.
 • 90+5’ Einde wedstrijd. Brazilië houdt Colombia van zich af en speelt in de halve finale tegen Duitsland.

De hoogtepunten in Vine-video’s:

De 1-0 van Thiago Silva:

Deze Colombiaanse goal ging niet door. Buitenspel? Oordeel zelf:

De 2-0 van David Luiz:

De 2-1 van Rodríguez, uit een strafschop:

De wedstrijd in tweets:

Twitter avatar bwerde Bill Werde #BRAxCOL > #GERFRA. Feels faster, more physical, more abandon, like pickup games I’d watch in Queens, but with the world’s best players.
Twitter avatar tariqpanja tariq panja Neymar, Fred and Hulk swapped shirts with #COL players at halftime. Felipao did say #COL rivalry friendly. But still. http://t.co/1p3yBViSIW
Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker No idea where he’s from but this match director is useless!
Twitter avatar Tussendelinies Tussen de linies 58 minuten #bracol:
* Eén tackle per 2m00s
* Eén overtreding per 1m39s
Beide teams spelen op het scherpst van de snede!
Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Ik wens Duitsland volgende week veel sterkte tegen Brazilië en de FIFA. #bracol
Twitter avatar BBCSporf BBC Sporf WTF: An enormous giant insect landed on James Rodriguez as he celebrated his goal! http://t.co/UTeswgCHEv
Twitter avatar samirasawlani samira sawlani Once in a while the beautiful game really is beautiful. http://t.co/trRR6PUibt