Amerikaanse debutant (33) groeit uit tot bestsellerauteur dankzij Stephen Colbert

De ruzie tussen de grote Amerikaanse uitgever Hachette en Amazon eist zijn slachtoffers. Zoals J.K. Rowling, wier nieuwe thriller niet meer via de internetwinkel besteld kon worden. De strijd heeft wel al één grote winnaar.

Ze wist ervan, zegt Edan Lepucki in The New York Times. Lepucki debuteerde deze dinsdag op 33-jarige leeftijd met de post-apocalyptische roman California. Ongeveer een maand geleden zag ze met een gevoel van ‘blijdschap en misselijkheid’ hoe de Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert, benoemd als opvolger van David Letterman, kijkers opriep om massaal haar debuutroman bij lokale onafhankelijke boekhandel vooruit te bestellen. Vervolgens raadde Colbert Lepucki’s boek aan bij zijn 6.6 miljoen Twittervolgers.

Colbert deed het uit protest. Net als J.K. Rowling is hij slachtoffer van de ruzie tussen de Amerikaanse uitgever Hachette Group en Amazon. Hachette weigert Amazon hogere korting op boeken te geven, met als resultaat dat de internetboekhandel het bestelproces van Rowlings nieuwste thriller The Silkworm frustreert. Of het boek van een andere populaire Hachette-auteur, Stephen Colbert, onvindbaar maakt. Colbert was daar woedend over:

De oproep van Colbert is aangeslagen. Want California is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest vooruitbestelde titels uit de geschiedenis van Hachette. En dat voor een uitgever met auteurs als Malcolm Gladwell, Christopher Hitchens, Nelson Mandela, Stephenie Meyer, James Patterson, J.D. Salinger en David Sedaris.

Lepucki is er druk mee. Deze week signeert ze 10.000 exemplaren van haar debuutroman in een onafhankelijke boekhandel. De actie van Colbert laat haar achter met gemende gevoelens. In The New York Times zegt Lepucki:

“Het voelde gek om van dit gevecht te profiteren. En tegelijkertijd is dit voor mij een unieke kans om veel lezers te bereiken.”