70.000 onbekende mensen willen ontgoogled worden

Foto Bloomberg

70.000 Europeanen, onder wie 4.200 Nederlanders, willen ‘ontgoogled’ worden. Dat meldt Google ruim een maand nadat het begonnen is op verzoek links te filteren die verwijzen naar verouderde of irrelevante informatie van individuen.

Omdat het recht om vergeten te worden in Europa zwaar telt, moet Google sinds kort links verbergen in de zoekmachine. Tenminste, als mensen niet langer willen dat hun naam in verband gebracht wordt met oude informatie via Google.com. Zij hebben het recht ontgoogled te worden, via dit formulier. Het Europese Hof van Justitie deed die uitspraak in mei na een klacht van een Spanjaard die niet meer herinnerd wil worden aan een oud krantenartikel  - in feite een advertentie - over een gedwongen huizenverkoop.

16.589 links

Op de eerste dag dat Google een mogelijkheid voor verwijdering introduceerde, kreeg het bedrijf 12.000 verzoeken binnen. Sindsdien zijn het er circa 1.000 per dag. In Nederland deden 4.209 mensen een verzoek om in totaal 16.589 links te verwijderen. NRC sprak eerder al met drie mensen die zo’n verzoek deden.

Het is onduidelijk hoeveel van die verzoeken al behandeld zijn; Google beoordeelt elk geval individueel – het is geen geautomatiseerd proces en de indruk bestaat dat het tijdrovende zaak is.

Niet langer vermist

Inmiddels druppelen de eerste verwijderingsmeldingen binnen bij (online) media. Dit zijn standaardmededelingen die Google verstuurt zodra een artikel uit de zoekindex verwijderd is. Bij NRC gaat  het om een persoon die in een artikel als vermist wordt omschreven, maar allang terecht is.  Het artikel is wel op andere manieren vindbaar, maar niet langer als je op de persoonsnaam googlet.

De Britse krant The Guardian, de BBC en NOS kregen ook zulke meldingen binnen.  Bij The Guardian ging het om een stuk over een oud-scheidsrechter, bij de BBC betrof het een artikel over Europa. Een van de personen die onder naam op het BBC-artikel reageerde wilde daar niet langer aan herinnerd worden. Ook dit stuk is wel op allerlei andere manieren te vinden in de zoekmachine.

Hans wie?

Google schrapt geen koppelingen naar artikelen over bekende mensen - dus ook niet naar onbekende mensen die toevallig dezelfde voor- en achternaam hebben. Wie op een persoonsnaam zoekt krijgt onderaan de zoekmachine een melding dat „sommige resultaten mogelijk verwijderd zijn op grond van Europese wetgeving inzake gegevensbescherming.”

Deze melding verschijnt niet als je googlet op ‘Hans Teeuwen’ – een bekende naam – maar wel als je zoekt op ‘Hans Leeuwen’.

Alle verwijderde zoekresultaten zijn wel gewoon zichtbaar als je vanaf een computer buiten EU inlogt. Dat kan met een VPN-verbinding.

 

    • Marc Hijink