Zo train je een draak

Draken en mensen leven vreedzaam samen op vikingeiland Berk. De charismatische leider van de gemeenschap wil dat zoon Hiccup in zijn voetsporen treedt, maar die is daar naar eigen zeggen nog lang niet klaar voor. Het liefst ontdekt hij samen met zijn draak Toothless de wijde wereld. Maar dan moet hij het toch tegen de meedogenloze drakenjager Drago opnemen en vindt hij zijn moeder terug, die hem vlak na zijn geboorte verliet. Hoe dat zit, wordt in flashbacks getoond in de tweede How To Train Your Dragon-film, uit de koker van DreamWorks. Net als in het eerste deel zijn de dynamische vliegscènes met wendbare draken de belangrijkste attractie. De boodschap is wat wel een ‘mixed message’ wordt genoemd: eerst wil Hiccup liever praten (diplomatie) dan met Drago vechten. Maar als het menens wordt, is vechten de enige optie. Zo wordt Hiccup een echte leider.

    • André Waardenburg