Zes jaar cel en tbs voor kinderverkrachter

Kindermisbruiker Frank R. is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan 20 strafbare feiten, waaronder grooming (digitaal kinderlokken), seks met minderjarige meisjes en verkrachting, onder meer van een twaalfjarig meisje uit Middelstum. Het gaat om „ernstige feiten” waarvan de slachtoffers vele jaren hinder ondervinden, zei rechter H. Fransen vanochtend tijdens het voorlezen van een samenvatting van het 48 pagina’s tellende vonnis.

Tegen Frank R. (49) uit Cuijk had het Openbaar Ministerie tien jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging. Het OM wilde bovendien dat R. een immateriële schadevergoeding van in totaal 52.000 euro betaalde aan slachtoffers. De rechtbank vindt ook dat Frank R. zijn slachtoffers smartegeld moet betalen. Het gaat om een bedrag van bijna 40.000 euro.

Frank R. bouwde op webfora en sociale media met zijn slachtoffers een vertrouwensband op en slaagde erin jonge meisjes vaak via de webcam tot vergaande seksuele handelingen te verleiden. Daarin manipuleerde hij ze zo en dwong hij ze soms, dat de rechtbank spreekt van verkrachting.

R. lijdt volgens deskundigen aan pedofilie en parafilie, een verzamelnaam voor grensoverschrijdende seksuele interesses. Of er hoger beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie wil eerst het vonnis bestuderen, advocaat Tjalling van der Goot was in overleg met zijn cliënt.