Voormalig hoofdkwartier Dutchbat in Srebrenica wordt museum

Een man leest de namen van slachtoffers van de moordpartij in Srebrenica. Het hoofdkwartier van Dutchbat in de gemeente wordt een museum. Foto ANP / EPA / Fehim Demir

Het voormalig hoofdkwartier van Dutchbat in Srebrenica wordt ingericht als museum. Met behulp van Dutchbatveteranen worden een oude wachttoren op het terrein en een in de bergen gelegen observatiepost hersteld, meldt vredesorganisatie Pax vandaag.

Voor de renovatie krijgt de organisatie financiële steun van de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Een aantal kamers van het hoofdkwartier wordt hetzelfde ingericht als in 1995, toen Dutchbat het gebouw in Potocari, een plaats in de gemeente Srebrenica, in gebruik had.

In andere kamers komen tentoonstellingen met foto’s van Dutchbatveteranen en Bosnische en Nederlandse fotografen. Ook worden verhalen van veteranen in het Nederlands, Engels en Bosnisch gepresenteerd.

Naast de ambassade werken de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken mee, onder meer door het beschikbaar stellen van kaarten en documenten. De gidsen van het Potocari Memorial Centre worden getraind in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De organisatie benadrukt dat niet wordt geprobeerd ‘de ultieme waarheid’ over Srebrenica te vinden. Conflicterende visies moeten naast elkaar worden gepresenteerd.

Servische troepen vielen Srebrenica in 1995 binnen. Zij deporteerden en vermoordden ongeveer achtduizend mannelijke moslims. De rol van de Nederlandse militairen, die de enclave hadden moeten beschermen, is omstreden. Volgens sommigen konden zij alleen toekijken omdat ze machteloos stonden tegenover het grote aantal troepen. Anderen stellen dat de militairen zich te afwachtend hebben opgesteld en dat Dutchbat zelfs diesel leverde voor de bussen waarmee de moslims werden afgevoerd. (Novum)