Diemen is de nieuwe groeistad, Almere verliest inwoners

ROTTERDAM - De indeling van het huis tijdens een verhuizing. Het vertrouwen in de woningmarkt keert langzaam maar zeker terug, volgens de NVM. ANP ROBIN UTRECHT

Inwoners van Urk zijn honkvast, net als die in Volendam en Bunschoten. Diemen krijgt veel nieuwkomers binnen. En groeistad Almere zag voor het eerst in negen jaar meer bewoners vertrekken dan binnenkomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Waar gingen de meeste mensen weg?

De Brabantse gemeente Grave valt op. Van de ruim twaalfduizend inwoners verhuisden vorig jaar iets meer dan duizend mensen.

Maar gemeenten krijgen er ook nieuwe mensen bij. Om een compleet beeld te krijgen van groeiende en krimpende gemeenten, is het migratiesaldo belangrijk. Dit wil zeggen: het aantal personen dat vanuit een andere gemeenten is verhuisd min het aantal vertrokken personen. Dan scoort Grave nog steeds slecht, maar Het Bildt ook. Terwijl Diemen en Wageningen populaire vestigingsplaatsen zijn.

Verder valt de situatie in Almere op. De stad - die afgelopen weekend zijn dertigste verjaardag vierde - zag vorig jaar voor het eerst in negen jaar meer mensen vertrekken dan dat er binnenkwamen. Eind vorig jaar spraken minister Schultz van Infrastructuur en de provincie Flevoland al af dat Almere langzamer mag groeien dan eerder was afgesproken. Almere was verplicht 60.000 extra woningen te bouwen om in 2030 te zijn uitgegroeid tot een stad van 350.000 inwoners. Die verplichting blijft, maar dat hoeft niet meer per se in 2030. Dat is niet meer haalbaar dankzij de economische crisis en de malaise op de woningmarkt.

    • Yordi Dam en Oscar Vermeer