Van der Laan overweegt hoger beroep in zaak Zwarte Piet

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een persconferentie na de uitspraak van de bestuursrechter over de sinterklaasintocht.
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een persconferentie na de uitspraak van de bestuursrechter over de sinterklaasintocht. Foto ANP / Evert Elzinga

Burgemeester Eberhard van der Laan overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter van vanochtend. Die oordeelde dat de vergunning voor de intocht van Sinterklaas in 2013 opnieuw moet worden bekeken.

Dat zei Van der Laan vanmiddag tijdens een persconferentie, die volgde op het vonnis van de rechter in Amsterdam. Van der Laan had volgens de rechter zorgvuldiger moeten omgaan bij het verstrekken van de vergunning voor de intocht in 2013. De aanvraag van die vergunning moet binnen zes weken worden herzien, iets waar de burgemeester mee akkoord gaat.

Toch zijn er een aantal punten in het vonnis waar Van der Laan tegen in beroep wil gaan. Hij kon nog niet zeggen welke. Wel wees hij een op zevental maatregelen die vorig jaar waren genomen om de intocht voor iedereen acceptabel te maken. Zwarte Piet was ‘minder zwart en minder knecht’, droeg geen oorringen en had geen kroeshaar.

Van der Laan gaat nu kijken naar de voorwaarden voor vergunning voor de intocht van dit jaar. Hij ziet mogelijkheden voor verregaande veranderingen bij de intocht die voor ‘actievoerders acceptabel zijn’.

Negatief stereotype

De bestuursrechter oordeelde vanochtend dat de gemeente meer rekening had moeten houden met de gevoelens van mensen tijdens de intocht van Zwarte Piet vorig jaar. Omdat Zwarte Piet een negatief stereotype is, zou diens aanwezigheid bij de intocht een inbreuk zijn op de privacy. Van der Laan moet van de rechter daarom bekijken of de vergunning van vorig jaar wel afgegeven had mogen worden.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde voor de persconferentie bij persbureau Novum al op het besluit van de rechter:

“Wat mij betreft is en blijft het een kinderfeest. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat het een feest voor alle kinderen is.”

De zaak was aangespannen door documentairemaker Sunny Bergman en activist Quinsy Gario. De vraag was hoe zorgvuldig Van der Laan gehandeld had toen hij een intocht goedkeurde waarbij Zwarte Pieten zouden meelopen. Ondanks protesten werd de vergunning toen wel verleend.

Gisteren schreef het College voor de Rechten van de Mens dat een verbod op Zwarte Piet niet de juiste weg is:

Zwarte Piet is volgens het college weliswaar een figuur die „voldoet aan een racistisch stereotype”, maar een „respectvolle nationale dialoog” biedt een grotere kans om deze kwestie op te lossen. De nationale overheid is hiervoor verantwoordelijk.