Traktatie met Frascati

Het stelt welbeschouwd allemaal niet zo veel voor, die Frascati uit Latium (Lazio), de streek waar Rome in ligt. Weliswaar is Frascati zo’n beetje een van de beroemdste witte wijnen van Italië, alleen kun je je afvragen waarom. Waarschijnlijk heeft het tot zijn faam bijgedragen dat je ‘m bijkans in iedere trattoria in de hoofdstad in een karaf op tafel krijgt als je er een ‘bianco’ bestelt.

Wat er echter in de toeristenkelen verdwijnt, is veelal niet van een bovenste beste kwaliteit Maar op komt het altijd. Want ook het plaatsje Frascati zelf is een trekpleister. Maar tegenwoordig vooral voor de Romeinen die er die vermaledijde toeristen ontvluchten. En ook zij hoeven niet van de dorst om te komen.

Al vanaf 1450 is de plaats bekend om zijn taverna’s. Toen al waren het er meer dan duizend, en dat zijn er niet minder geworden. Nu laten vooral de autochtonen zich vanzelfsprekend geen rotzooi in hun handen duwen. En gelukkig  zijn er altijd wijnen te vinden die boven het niveau ‘slobberwijn van Rome en omstreken’ uitsteken. Inmiddels zijn er namelijk voldoende wijnproducenten opgestaan die het niet meer zo kon boeien om door het leven te gaan als de ‘Held van de Hectoliters’.

Zoals Fontana Candida die aan hun wijngaard Santa Teresa in 2013 een fijne Frascati Superiore (Jean Arnaud; € 7,45) wisten te ontfutselen. Vrolijk van de oranje citrus, ruim in de abrikoos en perzik, met de bittertjes van marmelade en wat sympathieke zuren van cranberries en limoen.

Frascati. Traktatie. Bij calamari fritti.