Porosjenko bereid tot nieuwe wapenstilstand

Oekraïense militair bewaakt konvooi dat op weg is voor een anti-terreur operatie in de Donetsk-regio. AFP / Genya Savilov

Petro Porosjenko vindt het prima om de wapenstilstand met pro-Russische rebellen in ere te herstellen, maar dan wel op zijn voorwaarden. De Oekraïense president sprak vandaag met Joe Biden. Frankrijk en Duitsland voeren ondertussen de druk op.

Volgens Reuters spraken François Hollande en Angela Merkel vandaag met Vladimir Poetin en benadrukten ze nog maar eens hoe belangrijk het is dat een bilateraal staakt-het-vuren ingaat. Gisteren werd zo’n bestand al in de steigers gezet nadat Porosjenko eerder deze week de wapenstilstand ophief.

De president van Oekraïne sprak per telefoon met de Amerikaanse vicepresident Biden, meldt AP. Zodra de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne aan een bilateraal staakt-het-vuren willen voldoen, de OVSE toestaat het grensgebied met Rusland te monitoren en ook gijzelaars worden vrijlaten, is Porosjenko bereid tot een nieuw verdrag.

Eerder vandaag deden Hollande en Merkel al een beroep op Poetin om zich in te spannen teneinde de separatisten voor het weekend aan tafel te krijgen met Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland. In Berlijn moeten de Oekraïners en de rebellen dan tot een verdrag komen.

    • Jules Seegers