Plan van vakbonden: 300.000 banen erbij

Om werk te scheppen willen de vakcentrales FNV, CNV en VCP de AOW-leeftijd langzamer verhogen en de lasten op arbeid verlagen. Dat staat in een banenplan dat zij gisteren hebben gepresenteerd. Het plan zou het aantal werklozen tot 2020 terugdringen van 700.000 naar 400.000, zeggen FNV, CNV en VCP.

Een aantal punten uit het banenplan ligt politiek gevoelig. Het kabinet wil de AOW-leeftijd vanaf 2016 bijvoorbeeld juist versneld verhogen naar 67 jaar om op die manier het pensioenstelsel betaalbaar te houden. Maar als ouderen langer doorwerken, is er minder werk voor jongeren, zeggen de vakcentrales.

Net als de vakcentrales willen de werkgevers en de regeringspartijen VVD en PvdA lagere lasten op arbeid voor werkgevers. Maar alleen de PvdA vindt net als de vakcentrales dat andere lasten moeten stijgen om te compenseren. FNV, CNV en VCP denken daarbij aan de belasting op grote vermogens en de winsten van multinationals.

Zij vragen het kabinet om de komende drie jaar meer geld voor werkgelegenheid uit te trekken en een einde aan bezuinigingen in de collectieve sector (zorg). Ze willen zoveel mogelijk afspraken maken over een vierdaagse werkweek en jongeren dan voorrang geven bij vrijkomende arbeidsplaatsen. In het openbaar vervoer kunnen zestigplussers al kiezen voor een vierdaagse werkweek, in ruil voor twee uur minder loon maar met behoud van pensioenopbouw.