‘Oscar Peterson blijft maar pieken in zijn solo’

Pianist Tony Roe werd jarenlang wakker met een tune van Oscar Peterson.

‘Al voordat ik veel naar jazz ging luisteren, was On Green Dolphin Street op Oscar Peterson in Russia jarenlang de tune waarmee ik wakker werd. De solo begint lief en wordt steeds voller. Het is alleen Oscar Peterson op piano samen met de bas. Je hebt helemaal niet door dat er geen drum is, er komt steeds een laagje bij. Het was een van de platen uit de collectie van mijn ouders.

„Bij mijn groep Tin Men and the Telephone proberen we collectief te soleren. Ik bedoel dat de rest van de band zich niet rustig houdt. Het gaat er juist om dat je dingen speelt die je in je eentje niet zou spelen. Omdat we veel met technologie doen, onder meer video, ligt veel al vast. Als een video vijf minuten duurt, kun je niet nog even een rondje door soleren als je er lekker in zit. Maar we willen ook weer niet te veel vastleggen, dan wordt het een theatershow. Om die mogelijkheden op te rekken probeer ik in de compositieopdracht voor North Sea Jazz de techniek interactiever te maken.

„We gaan spelen in een kamermuziekbezetting, zonder bas en drums. Er is meer nadruk op melodie en harmonie. We hebben drie videoschermen. De inspiratie komt uit de gezichtsuitdrukkingen die muzikanten hebben als ze spelen. Als je die uit de context haalt, krijg je vreemde situaties. Dat is ook wat ik in solo’s wil; spelen met verwachtingen. De meeste solo’s bouwen op naar iets heel heftigs, op de piano vaak in de hoge noten. Het is tof om dat om te draaien: heel hoog beginnen met een lawine van noten en dan saai en zacht eindigen.

„Oscar Peterson blijft in zijn solo maar pieken. Het is heel duidelijk dat hij een plan heeft. Ik had vroeger de neiging om vast te lopen in mijn solo’s, dan kom je bijvoorbeeld op een technisch heel lastig stuk en weet je niet hoe je het oplost. Door veel studeren leer je controle te krijgen over je keuzes. Het is vooral fijn om vanuit een opdracht te soleren. Juist de beperking leidt tot creativiteit.”