Oranje vandaag - dit moet je weten over het Nederlands elftal

Niet zo’n goed nieuws vandaag: de Costa Ricaanse bondscoach blijkt vroeger in de leer te zijn geweest bij een van de beste Nederlandse voetbalcoaches ooit. Verder is Oranje net aangekomen in Salvador en straks werkt de selectie nog een training af.

Arjen Robben en Louis van Gaal. Hoofdrollen in de wedstrijd tegen Mexico, en eveneens in aanloop naar de kwartfinale tegen Costa Rica. ANP-EPA / Vassil Donev

Niet zo’n goed nieuws vandaag: de Costa Ricaanse bondscoach blijkt vroeger in de leer te zijn geweest bij een van de beste Nederlandse voetbalcoaches ooit. Verder is Oranje net aangekomen in Salvador en straks werkt de selectie nog een training af.

De mannen van Louis van Gaal stapten rond half zeven vanavond Nederlandse tijd het vliegtuig uit in de stad waar bijna drie weken geleden zo’n schitterend startschot werd gegeven aan het WK van Nederland. Toen was het die klinkende 5-1 zege op de Spanjaarden, overmorgen moeten in de Arena Fonte Nova de Costa Ricanen eraan. Zonder de geblesseerden Nigel de Jong en Leroy Fer, die wel mee zijn gereisd met de selectie.

De wedstrijd tegen Costa Rica wordt gefloten door Ravsjan Irmatov, de Oezbeek die vier jaar geleden de halve finale tussen Oranje en Uruguay leidde. Dit WK had hij al drie duels onder z’n hoede.

Dodelijk

Arjen Robben werd vandaag door de statistici van WhoScored gekozen tot beste aanvaller van de achtste finales, naast Lionel Messi. De Costa Ricaanse media hebben het dan ook vooral over de in topvorm verkerende ster van Oranje. “Maar onze defensie heeft al zware tests doorstaan met Wayne Rooney, Mario Balotelli en Edinson Cavani”, schrijft La Republica.

Verdediger Johnny Acosta zegt dat het hele team zich instelt op Robben en Robin van Persie. “Als we hen uitschakelen, wordt het een heel ander verhaal.” Celso Borges weet hoe het slecht kan aflopen voor Costa Rica: als de twee aanvallers de ruimte krijgen. “Dan zijn ze dodelijk. We zullen ze onder druk moeten zetten.”

Bondscoach Louis van Gaal tijdens de wedstrijd Nederland-Mexico. ANP / Koen van Weel

‘Van Gaal begrijpt de waarde van het compromis’

Ondertussen profileert The Guardian onze bondscoach zoals die zich op dit WK ontpopt: een Typisch Nederlandse coach die niet binnen de lijntjes kleurt.

Zijn idealisme is getemperd terwijl bepaalde eigenschappen nog steeds dezelfde zijn: de nadruk op discipline, de strijdvaardige benadering van persconferenties, het majestueuze stalen gezicht vol zelfverzekerdheid. We zien een oudere, wijzere, meer flexibele Van Gaal. Een die begrijpt wat de waarde van het compromis is.

Van Gaal is nooit halsstarrig geweest in het vasthouden aan een ideologie en het op de juiste manier spelen als veel andere Nederlandse coaches. Maar dit toernooi springt zijn vermogen om te micromanagen en tegelijkertijd een filosofie na te leven eruit. Zijn enige belang, zegt hij, is winnen. Een pragmatisme dat hem, in de Nederlandse context, radicaal als altijd maakt.

Rinus Michels

Vandaag bleek overigens dat de Costa Ricaanse bondscoach, Jorge Luis Pinto, is geïnspireerd door wijlen Rinus Michels. Toen de Nederlandse trainer begin jaren 80 trainer was bij FC Köln, bestudeerde de Colombiaan hem aandachtig. Pinto studeerde destijds aan de universiteit van Keulen.

“In die jaren ging ik, als ik geen college had, vaak naar de training kijken en met Michels praten. Ik heb veel dingen gezien en veel geleerd.”

Pinto staat zaterdag met Costa Rica tegenover Oranje in de kwartfinale van het WK.

Rinus Michels als hoofdtrainer van 1. FC Köln. Hollandse Hoogte / VI Images

Michels geniet wereldwijd een grootse reputatie als uitvinder van het totaalvoetbal. Pinto zegt nu tegen de Costa Ricaanse zender Teletica dat zijn ploeg respect heeft voor Nederland, maar niet bang is. “We respecteerden Engeland, Italië en Uruguay ook. Maar we willen meer. We hebben onze limiet nog niet bereikt.”

En dan nog dit…

Googles zoekmachine doet regelmatig wat met de zogenoemde Doodle; de illustratie die altijd de hoofdpagina versierd. Dit keer schijnt er iets ‘leuks’ te zijn gedaan met Arjen Robben. Maar wij zijn door.

    • Jules Seegers