‘Heldendaad afgepakt door een klootzak’ - Mexicaans meisje boos op Oranje

Arjen ‘stervende zwaan’ Robben hoeft zich voorlopig niet in Mexico te laten zien. Dat wisten we al. Heel Oranje kan trouwens op weinig vriendelijke woorden rekenen na de ontsnapping van Fortaleza. En nu is er zelfs een waar haatlied, gemaakt door een schattig Mexicaans meisje. Maar ze bedoelt het echt niet allemaal zo.

Still via YouTube

Arjen ‘stervende zwaan’ Robben hoeft zich voorlopig niet in Mexico te laten zien. Dat wisten we al. Heel Oranje kan trouwens op weinig vriendelijke woorden rekenen na de ontsnapping van Fortaleza. En nu is er zelfs een waar haatlied, gemaakt door een schattig Mexicaans meisje. Maar ze bedoelt het echt niet allemaal zo.

“Verdomde Hollanders”, heet het nummer. En hoewel een ukulele normaal alles lieflijk laat klinken, laat er geen misverstand over bestaan dat Oranje het in de tekst moet ontgelden. RTL Nieuws is zo vriendelijk geweest de tekst te vertalen. Wat begint als een lofzang op het geweldige Mexicaanse elftal, op de goal van Dos Santos en de reflexen van keeper Ochoa, wordt snel woede.

Robben is een toneelspeler, de scheidsrechter is blind en omgekocht, de heldendaad van Mexico is afgepakt door een sukkel. Wij, Nederland, kunnen alleen maar winnen door vals te spelen. In 2010 gedroegen we ons ook al als beesten. Geen idee waar ze het over heeft.

Ze meent het allemaal niet

Het is geen echte, diepgewortelde haat. Onder de video schrijft ze dat ze het niet allemaal echt meent:

“Waarschuwing: dit is geen discriminatie of homofobie. Ik ben niet tegen Robben, heb geen haat tegen Nederland en de selectie, maar ik was geen fan van het spel. (…) Ik heb het lied voor de lol gemaakt en niet om mensen te beledigen of de schuldigen te bespreken. Na dit alles moeten we zingen, niet huilen.”

NOS-nieuwslezer Herman van der Zandt is in ieder geval niet onder de indruk:

    • Frank Huiskamp