Onafhankelijke commissie gaat begroting Aruba onderzoeken

Premier Mike Eman heeft 'vertrouwenwekkende maatregelen' genomen om de financiële positie van Aruba te verbeteren. ANP/Evert-Jan Daniels

Een onafhankelijke commissie van ambtelijke experts gaat de begroting van Aruba napluizen op mogelijke risico’s. Premier Rutte, minister Plasterk en de Arubaanse premier Mike Eman hebben daar vandaag een overeenkomst over gesloten.

Vanochtend kwamen berichten naar buiten dat oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in een mogelijke commissie zou gaan zitten om de begroting te toetsen. Die commissie komt er dus, maar over de exacte invulling worden nog geen uitspraken gedaan door de RVD. Wel zou het gaan om een team met ervaring ‘in overeenkomstige taken’.

Reeds maatregelen genomen

Aruba staat op de rand van de financiële afgrond. Het land heeft een staatsschuld van 75 procent van het bbp, wat een verdubbeling is ten opzichte van vijf jaar geleden. Daarnaast beloopt het begrotingstekort 6 procent.

Volgens de regering heeft Aruba al vertrouwenwekkende maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren. De onafhankelijke commissie zou dat vertrouwen verder moeten versterken.

Over twee weken moet de commissie een voorlopig rapport aanbieden aan de verantwoordelijke bewindslieden. Een definitief verslag volgt over twee maanden.

    • Philippus Zandstra