Kiev doet concessies onder druk Europa

Onder zware druk van Duitsland, Frankrijk en Rusland is Oekraïne bereid tot een hernieuwde wapenstilstand in de Donbass en ook tot onderhandelingen met de pro-Russische milities. Dit weekeinde moet het bestand ingaan, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de vier landen tijdens crisisberaad gisteren in Berlijn afgesproken. De onderhandelingen staan onder auspiciën van een contactgroep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. President Petro Porosjenko doet hiermee een concessie. Tot nu toe wenste hij alleen met separatisten aan tafel te gaan zitten als zij de eenheid van de Oekraïense staat erkenden. Kiev houdt nog wel een slag om arm. De separatisten moeten alle gijzelaars vrijlaten. Bovendien moet de grens met Rusland effectief worden vergrendeld. (NRC)