‘NOS moet kosten voetbalrechten openbaar maken’

Beelden uit de wedstrijd Ajax - Roda JC van afgelopen seizoen. Foto ANP/ Olaf Kraak

De bedragen die de NOS betaalt voor voetbalrechten zijn nu vertrouwelijk, maar als het aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Cultuur) ligt, verandert dat in de toekomst. Hij schrijft in de beantwoording van Kamervragen van partijgenoot Ton Elias dat geheimhoudingsbepalingen “niet het algemeen belang dienen”, omdat het immers om publiek geld gaat.

Dekker belooft in gesprek te zullen gaan met de NOS en de NPO over transparantie rond toekomstige biedingsprocedures.

De vragen van Kamerlid Elias volgden op de biedingsprocedure rond het verwerven van de samenvattingen van de Eredivisie, die de NOS, nu ook de omroep die ze uitzendt, in maart won. Het winnende bod werd echter niet bekendgemaakt, wat alles te maken heeft met het ondertekenen van een non-disclosure agreement.

‘Onbevredigende uitkomst’

Dekker sprak naar aanleiding van vragen uit de Kamer toen ook al met de NOS en Eredivisie Media & Marketing (EMM) over deze overeenkomst. Zij wensten de afspraken te handhaven en dus ook de geheimhoudingsplicht. Een “onbevredigende uitkomst”, noemt Dekker dat.

Dekker schrijft dat er om inzicht te krijgen in het totale biedingsproces ook informatie nodig is van andere partijen dan de NOS.

NOS versloeg SBS en RTL

Er waren drie partijen in de race voor de uitzendrechten van de Eredivisiesamenvattingen: NOS, RTL en SBS. De NOS zou, zo meldde NRC Handelsblad destijds, twee keer zoveel hebben geboden als RTL en SBS. De uitzendrechten voor de live-wedstrijden liggen bij FOX.

    • Frank Huiskamp