Nooit meer verbranden dankzij een slimme armband

De makers van June hebben hun best gedaan de armband echt een sieraad te laten zijn.

“Smeer je nou in met zonnebrand!” Het was niet mijn moeder die me de afgelopen weken regelmatig vermanend toesprak, maar mijn nieuwste app: June. Hij hoort bij de armband om mijn rechterpols. Zwart, met een glimmende ‘edelsteen’ waarin een sensor verstopt is die uv-straling meet. Via bluetooth zijn de twee verbonden.

De makers van June hebben hun best gedaan de armband echt een sieraad te laten zijn. Het leren bandje is stijlvol en de sensor is onzichtbaar weggewerkt. De mensen die me complimenteerden met mijn nieuwe armband waren verrast als ik vertelde dat hij uv-straling meet.

Voordat June advies kan geven, moet je vragen beantwoorden over je huidtype. Verbrand je snel? Welke kleur haar heb je? June meet zowel uv-B-straling (die zorgt voor rode huid) als uv-A-straling (die er altijd is en zorgt voor veroudering en huidkanker) en is dus ook nuttig op bewolkte dagen of voor mensen die veel minder snel verbranden dan ik.

June geeft kledingadvies

De app geeft elke dag een stralingsvoorspelling met een cijfer tussen de 0 en 12, waarbij 12 het hoogst is. Afhankelijk daarvan raadt June je aan om zonnebrandcrème, een zonnebril en een hoed in je tas te stoppen.

June geeft aan wanneer het tijd is om in te smeren en geeft kledingadvies.

Zodra June merkt dat er zon op hem schijnt, houdt hij bij hoeveel procent van je maximale dosis zon je al hebt gehad. Hoe beter je ‘richt’ op de zon, hoe beter hij meet. Onder een mouw meet hij dus niks en als hij naar de zijkant van je pols is gegleden meet hij slecht. Op 30, 50 en 80 procent krijg je een pushmelding, en het dringende advies “you should apply SPF 30″.

Echt niet met een hoed lopen

Met June is het helaas wel alles of niets. Hij geeft advies over de situatie zonder zonnebrand of met factor 30 (voor mijn huidtype). Ik had graag advies op maat gehad over hoelang ik met factor 15 nog in de tuin kan blijven zitten. Sowieso valt er weinig te personaliseren; geen uv-voorspellingen voor andere plaatsen dan waar je nu bent, geen mogelijkheid om aan te geven dat je echt niet met een hoed gaat lopen.

Toch draag ik June graag. Al is het advies niet zo precies als ik zou willen, hij maakt me veel bewuster van de zon.

June van Netatmo. Prijs: 94,99 euro (binnenkort verkrijgbaar)

Beoordeling:

****

    • Laura Wismans