‘Meer meisjes wilden met Syriëmeisje mee op jihadreis’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het 15-jarige meisje Moezdalifa el A. uit Hilversum dat vorige maand werd opgepakt in Duitsland omdat ze op het punt stond naar Syrië af te reizen, wilde dat niet alleen doen. Ze maakte deel uit van een grotere meidengroep die met haar mee wilden. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen in de moslimgemeenschap.

Zeker vier of vijf andere minderjarige meisjes zouden voorbereidingen hebben getroffen om haar te vergezellen naar Syrië. De politie onderzoekt nog of dat klopt. Een woordvoerder van de politie zegt in de krant:

“Ineens verdwijnen, een ticket kopen via Vliegwinkel.nl, dat doet een tiener meestal niet in haar eentje.”

Het meisje wordt nog altijd vastgehouden voor verhoor omdat de politie anders bang is dat ze opnieuw verdwijnt, al zit ze niet in een cel. Ze is ook geen verdachte.

Update 15.00: het 15-jarige meisje is inmiddels vrijgelaten, dat heeft politiewoordvoerder Thomas Aling gemeld aan NRC.

Het meisje verdween op 21 juni. Ze had thuis een briefje achtergelaten dat ze naar Syrië ging om te trouwen en als ‘goed moslima’ mee te doen in de strijd. Een dag later werd ze door de politie aangehouden op de luchthaven van Düsseldorf.