Balans weg bij uitgeefconcern WPG

Uitgeverij Balans wordt vanaf 1 oktober weer zelfstandig. Dat staat in de brief die Balans-uitgever Plien van Albada gisteren aan haar fondsauteurs stuurde. Het is de zoveelste stap bij WPG, moederbedrijf van Balans, waar uitgeverijen worden afgestoten. Half mei werd bekend dat De Arbeiderspers, Athenaeum Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido door WPG verkocht werden. Dat Balans wordt afgestoten is opmerkelijk, omdat Balans en De Bezige Bij sinds 2011 behoorlijk versmolten waren. Ze zaten in hetzelfde pand en hadden dezelfde marketing: in de palletverkoop van De Bezige Bij aan boekhandels zaten ook Balanstitels. Waarom het sterke non-fictiefonds van Balans niet is opgenomen in dat van De Bezige Bij is onduidelijk. Van Albada wilde de brief vanmorgen nog niet toelichten. (NRC)