Rechtszaak tegen vrouwonvriendelijk Goldman Sachs

Vrouwen zijn ‘party girls’ en ‘bimbo’s’, zuipen in stripclubs is normaal, en seksuele intimidatie is wijdverbreid.

Dat is volgens twee voormalige werknemers hoe het eraan toegaat bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hun klachten over de ‘boy’s club’-atmosfeer bij Goldman zijn niet nieuw, maar de twee vrouwen zijn in de VS opnieuw in het nieuws omdat ze een groepsrechtszaak tegen de bank willen aanspannen.

H. Cristina Chen-Oster and Shanna Orlich klaagden hun voormalige baas al in 2010 aan. Nu hopen ze een class action-zaak te beginnen bij de federale rechtbank in New York. Lukt dat, dan kunnen meer eisers zich bij het duo vormen. Als de klachten van vrouwonvriendelijkheid en discriminatie zich opstapelen, dan zou dat het juridische risico voor Goldman aanzienlijk vergroten.

Een zegsman van de bank ontkent in een verklaring alle beschuldigingen: „Dit is een gewone, procedurele stap, die niets verandert aan het gebrek aan merites van deze zaak.”

Op bestuurlijk niveau verdienden vrouwen 21 procent minder dan mannen in een gelijke functie, stelt de aanklacht. Vrouwen konden minder vaak en minder snel promotie maken. Het ‘klimaat was vijandig’. Op sommige uitjes waren vrouwen niet welkom, het schimmige bonussysteem gaf het voordeel aan mannen, en als een werknemer kinderen kreeg, kwam ze onvermijdelijk lager op de bedrijfsladder terecht.

Zoals het blad Businessweek observeert: ‘Je krijgt het deprimerende gevoel dat hier vrijwel elke grote financiële instelling beschreven wordt. Vind maar eens een Wall Street-firma waar dit niet gebeurt.’

Het valt onmogelijk te ontkennen dat Wall Street in elk geval uiterst vrouwonvriendelijk wás. Bij de banken en beurshandelkantoren werkten in de jaren tachtig en negentig vrijwel alleen maar mannen. De vrouwen die er kwamen waren secretaresses of ingehuurde callgirls.

Aan de openlijke machocultuur is een einde gekomen, onder meer door de schikkingen die Salomon Smith Barney en Morgan Stanley eind jaren negentig troffen in seksuele-intimidatiezaken. De klachten van Chen-Oster, Orlich en de andere vrouwen laten zien dat de discriminatie nu subtieler is.

Als de rechter beslist om class action-status te verlenen, kan de rechtszaak tegen Goldman daadwerkelijk beginnen. Zonder twijfel zullen er dan nog meer smakelijke en pijnlijke details aan het licht komen.

    • Diederik van Hoogstraten