Economie

Liever geen geladen pistool tussen de luiers

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Lastig natuurlijk, hoe je een klant met een geladen vuurwapen benadert. “Respectfully”, dat lijkt de betaalbare warenhuisketen Target de beste toon. Vandaar dit verzoek aan vuurwapenbezitters in de staten met een ‘open carry’-wet: neem, met respect, alstublieft geen pistolen en machinegeweren mee als u shopt voor een spijkerbroek of zonnebril.

Target wenst een ‘veilige en uitnodigende’ sfeer te scheppen, zegt de CEO, aangestuurd door een groep die Moms Demand Action for Gun Sense in America heet.

Ook Starbucks en restaurantketen Chipotle zijn recentelijk gezwicht voor de handtekeningacties van deze club van ‘moeders voor vuurwapenbenul’. Bij Target waren er 400 duizend handtekeningen voor nodig. De meerderheid van de klanten wordt gevormd door moeders, die vaak hun babies en kleuters bij zich hebben.

Het gaat natuurlijk om “een verzoek en geen verbod”, benadrukt Target. De wet in dertig Amerikaanse staten schrijft immers voor dat iedereen met een wapenvergunning zichtbaar een vuurwapen mag dragen; in nog eens veertien staten mag het met een speciale open carry-vergunning.

Maar het verzoek is wel serieus, zegt Target-topman John Mulligan. “Het is een ingewikkelde kwestie, maar het komt neer op een eenvoudige overtuiging: wapens meenemen schept een sfeer die haaks staat op de gezinsvriendelijke winkel- en werkomgeving waar wij naar streven.”

Wat er gebeurt als gewapende klanten het verzoek negeren? Op dat scenario willen woordvoerders van de keten niet vooruitlopen.

Rente-tarief moet van voetstuk

Wat kan of moet de overheid toen tegen ‘excessief financieel risico-gedrag’? De vraag is cruciaal voor Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve – het Amerikaanse systeem van Centrale Banken.

Yellen vindt niet dat rente-arieven het belangrijkste middel zijn: “Monetair beleid kent specifieke beperkingen als middel om financiële stabiliteit te ondersteunen.” En door die observatie is haar toespraak bij het IMF volgens de New York Times “de belangrijkste speech in haar nog jonge carriére”.

“Haar focus is niet om te voorkomen dat Wall Street ups and downs kent, maar om er voor te zorgen dat die ups en downs geen economische ramp veroorzaken.”

Tech-bedrijven strijden om leerlingen

Het verzet begon meteen na de aankondiging. De kernvraag: waarom krijgt Apple een voorkeursbehandeling? En nu heeft het effect: het schooldistrict van Los Angeles laat openbare scholen en onderwijzers zelf kiezen welke tablets ze hun leerlingen willen laten gebruiken.

Met 1.309 scholen en ruim 900 duizend leerlingen kent LA het op één na grootste schoolsysteem in de VS. Een uitnodigende markt voor tech-bedrijven, die er jonge potentiële klanten kunnen oppikken. Vorig jaar werd besloten dat elk kind toegang moest krijgen tot een iPad. Voortreffelijk nieuws voor Apple; logisch dat Microsoft cum suis direct protest aantekenden.

Na allerlei opstartprobemen is nu besloten om te beginnen met 27 middelbare scholen. Die kunnen veertig miljoen dollar besteden aan zes verschillende laptops en tablets.

“Vanzelfsprekend kunnen ondernemende studenten een laptop even makkelijk hacken als een iPad”, schrijft tech-website CNET. “Scholen moeten de apparaten zo beveiligen dat leerlingen niet de hele tijd op Facebook rondhangen.”