Kijken: klein biobotje beweegt, maar doet nog niet veel

Schermafbeelding YouTube

Wetenschap gaat soms met kleine stapjes en in dit geval een stapje van iets meer dan een centimeter. Wetenschappers van de Universiteit van Illinois hebben een ‘biobotje’ gemaakt. Het ziet er schattig uit, veel doet het alleen nog niet.

Het biobotje is gemaakt van een soort hydrogel, die gemaakt is met 3D-printing en een stripje skeletcellen waarlangs de elektrische impulsen lopen waardoor het biobotje beweegt. Daarvoor moet er wel externe stroom op gezet worden.

In een interview noemen de wetenschappers het een enorme stap vooruit. Voorheen hadden ze al eens biobots gemaakt van hartcellen. Alleen daarvan konden ze de beweging niet sturen omdat hartcellen zelf bepalen hoe ze bewegen.

Echte toepassingen is nog toekomstmuziek

In de toekomst denken ze aan toepassingen voor bijvoorbeeld het screenen van drugs, en misschien weefsel-implantaten. Maar voordat we nu gelijk denken in termen van allerlei sciencefiction-films; praktische toepassingen zijn volgens wetenschapsredacteur Lucas Brouwers echt nog heel erg verre toekomstmuziek:

“Dit is meer laten zien van ‘kijk, cool’ dit kunnen we nu maken dan dat het concreet toegepast kan worden. Je kan je voorstellen dat ze misschien ooit spierweefsel zouden kunnen maken. Maar iets dat je in het lichaam kan implanteren is nog erg ver weg. Voorlopig is dit alleen nog iets dat kan bewegen met hulp van buitenaf in een kweekbakje.”

Eerder werd door een andere wetenschapper al eens een kwal gemaakt van synthetische cellen die zelf kon bewegen als hij in een elektrische badje werd gezet.

    • Anouk Eigenraam