Kamer akkoord over inperken tijdsraam voor afsteken vuurwerk

Vuurwerkincident in Medemblik waarbij afgelopen jaarwisseling een man van 51 jaar omkwam.
Vuurwerkincident in Medemblik waarbij afgelopen jaarwisseling een man van 51 jaar omkwam. ANP / Michel van Bergen

Al het vuurwerk moet met oud en nieuw binnen acht uur zijn afgestoken. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag in met het inperken van het tijdsraam waarin tijdens de jaarwisseling ‘geknald’ mag worden.

Voortaan mag vuurwerk van 18.00 tot 02.00 uur worden afgestoken, nu is dat nog van 10.00 tot 02.00 uur. Coalitiepartijen VVD en PvdA keren zich wel tegen het voorstel om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk terug te brengen van drie naar twee, meldt Novum.

Een maand geleden lekte het voornemen van de Kamer al enigszins uit toen een Kamerbrief in de media terechtkwam. De politiek geeft nu gehoor aan een oproep van onder meer artsen om de afsteektijden te beperken en zo het aantal vuurwerkslachtoffers tegen te gaan.

Eerder gaven de burgemeesters van de vier grote steden al aan het tijdsslot flink te willen beperken.