Houten pistool als wapen

Oorlogsgeheimen begint met een scène waarin vrienden Tuur en Lambert met houten pistolen oorlogje spelen. Lamberts vader is NSB-burgemeester en dat zet hun vriendschap onder druk, maar Tuur zweert dat zij altijd bevriend zullen blijven. Dit lukt aardig totdat de mysterieuze Maartje verschijnt en de twee langzaam uit elkaar drijft.

De film varieert op bekende oorlogsthema’s als verzet en collaboratie, onderduiken en verraad. De door Dennis Bots geregisseerde film, opnieuw naar een jeugdboek van Jacques Vriens, is verdienstelijk, maar wordt ontsierd door een ongelukkig gekozen liedje van Alain Clark dat tijdens de aftiteling te horen is. Terwijl er even daarvoor een Joods meisje op transport is gezet, horen we: ‘Onze vriendschap overwint altijd / Al ga ik niet dezelfde weg als jij’.

    • André Waardenburg