Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Gebruik Ritalin bij kinderen in 10 jaar tijd verviervoudigd

Foto ANP / Roos Koole

Het aantal kinderen tussen de 4 en 18 jaar dat Ritalin krijgt, is in een periode van 10 jaar verviervoudigd. Volgens de Gezondheidsraad zou het middel te snel worden ingezet bij kinderen en is er te weinig aandacht voor de mogelijke negatieve gevolgen van Ritalin.

Dat blijkt uit de vandaag verschenen publicatie ADHD: Medicatie en Maatschappij van de Gezondheidsraad, die de toename als ‘zorgwekkend’ ziet. De raad signaleert dat de stijging van het medicijngebruik samenvalt met een stijging van het aantal ADHD-diagnoses. Er zou echter te makkelijk naar het middel worden gegrepen.

Effecten lange termijn onbekend

In 2013 gebruikte 4,5 procent van alle kinderen in de leeftijdsgroep tussen de 4 en 18 jaar Ritalin. Volgens de raad stijgt het gebruik van Ritalin sneller dan het aantal jongeren met ADHD-diagnoses. Volgens de Gezondheidsraad is niet bekend of op de lange termijn Ritalin ook gunstige effecten heeft. Daarnaast kan het middel slaapproblemen, hoofdpijn of nervositeit veroorzaken.

De Gezondheidsraad adviseert om met scholen, ouders en hulpverleners te kijken naar wat er gedaan kan worden bij hyperactieve kinderen zonder gelijk Ritalin aan te wenden. De commissie stelt daarnaast dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar het naleven van richtlijnen en de zorgpraktijk, alsmede de effecten van interventies op scholen om problematisch gedrag tegen te gaan.

De hele publicatie is hier in te zien:

ADHD Medicatie en Maatschappij 201419