House of Cards in de zaal van de VN-Veiligheidsraad? Mag niet van Rusland

Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire (Robin Wright) in House of Cards. Foto AP

Je zag hem al helemaal zitten, omringd door machtige wereldleiders, achterover leunend om met zijn zuidelijke Amerikaanse accent wat tegen de kijkers te zeggen. Maar Frank Underwood, de gewetenloze hoofdpersoon in de populaire serie House of Cards, legt het af tegen Rusland. Het echte. Dat wil niet dat de makers afleveringen filmen in de zaal van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Foreign Policy heeft e-mails in zijn bezit waaruit blijkt dat een Russische diplomaat zijn ‘veto’ heeft uitgesproken voor de opnames. Een half uur voor de deadline om bezwaar aan te tekenen.

Wat mooie momenten van Frank Underwood (Kevin Spacey):

‘Geen gepaste plek’

Het begon nog voortvarend. Secretaris-generaal Ban Ki-moon had in hoogsteigen persoon gevraagd de producenten van de Netflix-serie toestemming te verlenen in de indrukwekkende VN-zaal te filmen. Maar toen was daar uiteindelijk toch Mikael Agasandyan:

“Na nadere reflectie hebben we toch problemen met het voorgenomen filmen in de Veiligheidsraad. We zijn van mening dat de ruimte van de Veiligheidsraad te allen tijde beschikbaar moet zijn, en ook op korte termijn. Daarnaast vinden we dat de Veiligheidsraad geen gepaste plek is om te filmen.”

Dus dat was het einde van het plan. Niet dat er een officieel veto komt, benadrukt Foreign Policy, maar alle beslissingen van de Veiligheidsraad zijn gebaseerd op consensus. En die is er nu niet meer, dus is het effect hetzelfde als een veto. Diplomaten hopen dat Rusland terugkomt op zijn beslissing.

Filmen bij de VN? Dat is lastig…

Het gebouw van de Verenigde Naties in New York speelt vaak een rol in films en series, maar dat er dan ook daadwerkelijk gefilmd wordt? Dat gebeurt maar weinig. Het gesteggel rond de House of Cards-opnames doet denken aan dat rond de Hitchcock-film North by Northwest (hele film kijk je hier), genomineerd voor drie Oscars. Regisseur Alfred Hitchcock wilde een moordscène filmen in een lounge in het gebouw. Daarvoor kreeg hij geen toestemming.

Dus toen werd er toch maar een nep-VN gemaakt en kreeg je dit:

Hitchcock heeft trouwens nog wel íets bij het echte VN-gebouw gefilmd, ook al mocht dat niet: het moment dat hoofdpersoon Cary Grant het gebouw binnenging. Dat deed hij met een verborgen camera.

…maar er zijn uitzonderingen geweest

Maar er zijn wel films die toestemming kregen en dus daadwerkelijk in het gebouw gefilmd zijn. De film The Glass Wall uit 1953 mocht er als eerste opgenomen worden. Recenter was er de film The Interpreter uit 2005, een politieke thriller van regisseur Sidney Pollack met Nicole Kidman en Sean Penn. De film draait om een tolk bij de Verenigde Naties die op de hoogte raakt van een plan om een Afrikaanse leider te vermoorden.

Ook de producenten van deze film kregen geen toestemming. Pollack heeft toen Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal, persoonlijk benaderd en die heeft er vervolgens voor gezorgd dat het filmen kon doorgaan.

    • Frank Huiskamp