‘Foto’s maken van kinderen steeds vaker verboden in zwembaden’

Zwembad Haasbroek in Zoeterwoude. Foto ANP / Lex van Lieshout

In een groeiend aantal zwembaden is het verboden om filmpjes of foto’s te maken uit angst voor pedofielen. Dat zegt brancheorganisatie Recron Zwembaden in het AD. Volgens de organisatie nemen steeds meer zwembaden dergelijke verboden op in de gedragsregels.

De branchevereniging noemt een verbod ‘slim’, zegt een woordvoerder:

“Want je kunt beter vooraf duidelijk zijn dan achteraf moeilijkheden krijgen. Natuurlijk zijn ouders trots op hun kinderen en willen ze graag foto’s maken, maar er zijn ook gasten die zich daaraan storen. Hun privacy of die van hun kind komt in het geding.”

In hoeveel zwembaden er nu zo’n verbod is, is niet bekend. In de gemeente Utrecht geldt het inmiddels voor alle baden. De gemeentewoordvoerder zegt in de krant dat het zwembad wel eens incidenten heeft gehad waarbij pedoseksuelen foto’s maakten van kinderen. Maar de maatregel werd ook ingevoerd nadat er klachten kwamen van mensen die ongewild werden gefotografeerd:

“Het gaat ons erom dat mensen zich veilig voelen. Mensen zijn schaars gekleed in een zwembad en kunnen zich generen als die foto’s via sociale media worden verspreid.”

    • Anouk Eigenraam