Felle Sarkozy bijt van zich af en sluit comeback niet uit

Oud-president Frankrijk

De van corruptie betichtte Sarkozy voelt zich slachtoffer van een links complot.

In zijn eerste interview in twee jaar koos Nicolas Sarkozy als vanouds de tegenaanval. „Een deel van justitie” wordt „politiek ingezet”, zei hij met nauwelijks verholen woede. De voormalige Franse president deed zijn uitspraken gisteren in een gesprek dat was opgenomen kort nadat hij veertien uur lang was verhoord in een corruptiezaak. Hij sloot en passant een politieke terugkeer niet uit.

Tegenover de interviewers van tv-zender TF1 en radio Europe 1 zei hij „diep geschokt” te zijn door de wijze waarop hij de laatste dagen behandeld is. Hij ontkende „ooit” iets te hebben gedaan dat „strijdig is met de rechtsstaat” en ziet zich als slachtoffer van linkse machinaties. „Ik heb mezelf niets te verwijten”, zei hij.

Justitie vermoedt dat Sarkozy illegaal informatie kreeg van een hoge rechter over onderzoek naar campagnefinanciering. Gisteren werd een formeel onderzoek tegen hem ingesteld. „Die twee dames”, zoals Sarkozy de onderzoeksrechters noemde, zouden niet onafhankelijk zijn en hem hebben willen „vernederen”.

Daarmee voedt hij een complottheorie die al enkele dagen in conservatieve kringen de ronde doet. Onderzoeksrechter Claire Thepaut, een van de dames, zou een prominente rol hebben gespeeld bij de linkse vakbond voor magistraten. Die raakte vorig jaar in opspraak door een ‘mur des cons’ (muur van klootzakken) op het kantoor: een prikbord waarop foto’s hingen van vooral rechtse politici, veel uit Sarkozy’s entourage.

Thepaut is lid van die bond, maar heeft nooit een bestuursfunctie gehad. Een gerucht dat ze een opiniestuk tegen Sarkozy geschreven zou hebben, werd gisteren door de feitenchecker van Le Monde ook onderuit gehaald. Regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll noemde Sarkozy’s beschuldiging dat ‘links’ hem juridisch achtervolgt „verbijsterend”.

Dat ging ook om de suggestie dat premier Valls bij het onderzoek betrokken is. „Wat wist hij ervan?” vroeg Sarkozy retorisch. „Heeft hij de onderzoeksrechters aan de telefoon gehad?” Le Foll wees er vanmorgen op dat enkele onderzoeken tegen de oud-president al begonnen zijn voordat de linkse regering in 2012 de macht kreeg.

Hoewel Sarkozy nog vele juridische hindernissen wacht, was het optreden gisteren opnieuw een signaal dat de in 2012 verslagen presidentskandidaat aan een politieke terugkeer werkt. „Als ik verlies, dan stop ik met de politiek”, zei hij destijds. Maar via zijn politieke vrienden liet hij de laatste maanden doorschemeren daar nu iets minder resoluut over te denken.

„Tegenover je land heb je plichten, geen rechten”, zei hij gisteren gevraagd naar zijn ambities. „Ik kijk met consternatie naar de staat van het land.” Direct na het felle interview ging hij zeer mediageniek met zijn drie zoons uit eten in een restaurant in het hem goed gezinde zestiende arrondissement van Parijs. „Nicolas kom terug!” riepen fans voor het oog van de vele camera’s.

Of een terugkeer verstandig is, moet blijken. Onder zijn eigen partijaanhang gaat hij volgens peilingen net aan kop, maar hij wordt op de voet gevolgd door oud-premier Alain Juppé. Buiten de partij doet de meer gematigde Juppé het juist beter. Bijna tweederde van de Fransen gelooft volgens een onderzoek van Le Parisien niet dat Sarkozy door justitie anders behandeld wordt dan gewone Fransen.

    • Peter Vermaas