Helaas: yeti’s waren waarschijnlijk beren

Het bestaan van de legendarische yeti en de mysterieuze reuzenmensapen bigfoot en almas is er niet waarschijnlijker op geworden. Wetenchappers van de universiteit van Oxford en het dierkundig museum in Lausanne onderzochten 36 vermeende haarplukken van de fabeldieren, ingestuurd door musea en particulieren. Hun resultaten stonden gisteren in het – zeer serieuze – Proceedings of the Royal Society B. Van de 30 haarplukken waaruit DNA kon worden geïsoleerd, blijken er 28 afkomstig van levende dieren, zoals paarden en beren. Twee plukken, uit Bhutan en het noorden van India, leverden een verrassing op: die lijken het meest op een prehistorische ijsbeer. De zoölogen speculeren dat in de Himalaya een verwant van de ijsbeer en bruine beer leeft.

    • NRC