Een oud huis in een nieuwe huid

Delftse studenten hebben een methode bedacht om oude woningen energieneutraal, mooier én groter te maken.

Het aangepaste huis van Prêt-à-Loger. Foto architectenweb.nl

Je kunt ze mooi vinden of niet, maar ze horen bij Nederland: de 1,4 miljoen eenvormige, fantasieloze rijtjeshuizen die zijn gebouwd tussen 1946 en 1975. Voortuintje, achtertuintje, rechttoe rechtaan. Aan de moderne eisen van duurzaamheid voldoen ze bij lange na niet. Maar moet je ze dan maar slopen?

Nee, zegt een groep van vijftig Delftse studenten die opereert onder de naam Prêt-à-Loger: aanpassing is duurzamer dan slopen. Ze bedachten een ludiekere en goedkopere oplossing: een isolerende huid over de woning heen, waardoor het huis niet alleen energieneutraal wordt, maar ook groter. „Als je wilt dat mensen hun huis isoleren, dan kun je ze meestal niet verleiden met geldbesparing”, zegt Josien Kruizinga, student bouwkunde en designmanager van Prêt-à-Loger. „Ze zijn vooral geïnteresseerd in het wegwerken van tocht en vocht en in meer ruimte.” De studenten krijgen hulp van onder meer Bouwend Nederland, de overheid en tal van technische bedrijven.

Hoe ziet jullie aangepaste huis eruit?

„Als voorbeeld hebben we het ouderlijk huis van een van de studenten genomen, een huis uit het begin van de jaren zestig. Aan de koude kant van het huis komt een nieuwe laag bakstenen met isolatie. Aan de zonkant komt een serre over het huis heen. Die is flexibel: in de winter is hij dicht en werkt hij als warmtebuffer, de rest van het jaar kan hij open of dicht. In de zomer hoef je dus niet een stuk van je tuin te missen, zoals bij de meeste serres wel het geval is.”

De woning is energieneutraal, hoe bereik je dat?

„In de serre zijn zonnecellen verwerkt. Die liggen niet op het dak, maar vormen samen met het glas de nieuwe gevel. Dat scheelt materiaal, waardoor de serre lichter in gewicht wordt. Alle energie – voor cv, gas en warm water – wordt opgewekt door de zonnecellen en omgezet in elektriciteit. Afhankelijk van de grootte van het gezin verwerk je meer of minder zonnecellen in het glas. Zelfs de tuin wordt duurzaam: met lokale planten, Nederlands hout en een regenwaterreservoir voor tuin en toilet.”

Wat kost dat? En wat levert het op?

„Als je op deze manier duizend woningen isoleert, ben je 70.000 euro per huis kwijt. We willen nog verder sleutelen aan het project, want de kosten mogen niet boven de 50.000 euro uitkomen, vinden we. Anders worden je extra hypotheeklasten, die je krijgt door de verbouwing, niet gecompenseerd door het wegvallen van de energierekening van 150-175 euro per maand.”

Wat gaan jullie met dit ontwerp doen?

„Het huis is nagebouwd op de Solar Decathlon in de tuinen van het Paleis van Versailles. Dat is een internationale wedstrijd tussen studenten, waarbij de potentie van zonne-energie centraal staat. Die wedstrijd is oorspronkelijk een idee van het Amerikaanse ministerie van Energie en overgewaaid naar Europa. Het huis wordt veertien dagen doorgemeten: er wordt een bepaald aantal wasjes gedraaid, er wordt zoveel uur tv gekeken, zoveel uur brandt het licht. Het huis wordt beoordeeld op energiezuinigheid en betaalbaarheid, maar ook op architectuur. Maar het zou zonde zijn als we daarna geen gevolg geven aan ons project. De eerste woningcorporaties hebben al belangstelling getoond: door het wegvallen van de energiekosten kunnen ze hun huurders een beter huis bieden voor dezelfde prijs.”

    • Friederike de Raat