Economie

Bo&Caro: Een man is geen financieel plan, dames!

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop voor vrouwen op zoek naar financiële onafhankelijkheid.

Wie: Financieel adviseur Edwina Delamore, haar zoon John Delamore,  Stacy en Judy Tamboer en nog een handvol vrouwen.

“Dames.” Financieel adviseur Edwina Delamore kijkt bezorgd het zaaltje rond. “A husband is not a financial plan.” De bijeengekomen vrouwen buigen zich over hun notitieblok. De waarschuwing wordt genoteerd. “Geloof me”, vervolgt Delamore. “Ik kan het weten, ik ben een single mom”.

En wel van John Delamore, de twaalfjarige half-puber die achter de beamer zit. “Hij doet de IT vandaag”, verklaart zijn moeder. Dat betekent dat hij tijdens haar workshop om de zoveel tijd door moet klikken naar de volgende powerpointslide.

Deelneemster Stacy Tamboer knikt hem bemoedigend toe. Ze is hier samen met haar moeder, Judy Tamboer, dus ze weet wat het is te worden meegesleept. Al was het eigenlijk haar vader die haar voor de workshop opgaf. “Blijkbaar vindt hij het tijd om financieel onafhankelijk te worden nu ik achttien ben”, zucht ze. Moeder knikt.

“Op school leren ze niets over geld. Maar ik vind dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.”

Altijd eerst jezelf betalen

Zelf werkt Judy Tamboer als zelfstandig psycholoog. Prachtig, vindt Delamore. “En wat doe je als eerst als er geld binnenkomt?”
“Ik ben allergisch voor schulden dus ik betaal meteen al mijn rekeningen”, verklaart Tamboer trots.

Maar Delamore schudt haar hoofd.
“Helemaal fout.”
Volgens Delamore moet je als eerste ‘jezelf betalen’ door minimaal tien procent van je inkomen apart te zetten.

“Het energiebedrijf waaraan je altijd netjes je rekeningen op tijd hebt betaalt, gaat je niet redden als je in de problemen zit. Je spaarrekening wel!”

Sparen voor New York

Delamore komt uit Sint Maarten. Zeventien jaar geleden kwam ze naar Nederland om hier economie te studeren. Vervolgens heeft ze een tijd bij ABN Amro gewerkt. “Geld en business zijn altijd al mijn passies geweest.” En haar zoon, die voedt ze ook heel financieel bewust op.

“John?!”, roept Delamore. “Hello! Next slide!”

John schrikt op. Prutst wat aan de laptop. Zijn moeder zucht. “Ik laat hem leerzame boeken over geld lezen. En hij krijgt van mij geen dingen waar hij niets aan heeft - zoals een iPod ofzo.” Dan geeft Delamore haar zoon liever een mooi kunstwerk. “Dat kan later nog wat waard worden.”

Stacy Tamboer onderdrukt een gaap. Ze heeft gisteren hard gewerkt. Eerst in de ijszaak waar ze een bijbaantje heeft en ’s avonds nog als oppas. Ze moet sparen want ze wil naar New York. Voor wat? Geen idee.

“Gewoon. Iets groots.”

John kijkt haar met grote ogen aan. Volgende slide.