Een beetje foodtruck is een woordgrap

Foodtrucks: je ziet ze in het dagelijks leven maar weinig, maar ze zijn er dus wel. Vooral op festivals maken ze het eetaanbod vele malen beter de laatste jaren. Voor het boek Reizende Sterren verzamelde auteur Monica Abdoel meer dan tachtig Nederlandse rollende keukens. Ze geven allemaal een recept, dus technisch gezien is het een kookboek. Maar het is veel leuker om er gewoon doorheen te bladeren.

De lijst is niet uitputtend, maar geeft een aardig overzicht van wat er zoal te halen valt. Wat direct opvalt bij het bekijken van de inhoudsopgave zijn de namen. Een beetje foodtruck heeft een naam met een grapje. Tosti’s haal je bij een caravan met een kerktorentje en de naam ‘Heet Brood’, Indiase kip met chapati haal je bij Joeri Tandoeri (hij heeft een busje met daarin een echte tandoor, een Indiase klei-oven). Een van de leukste namen voor een foodtruck is ‘Kok au Van’. En degene die soep verkoopt vanuit een oud exemplaar van ’s Nederlands bekendste caravanmerk, die noemt zijn foodtruck – juist – de Soepkip.

Begin september is op het festival Into the Great Wide Open op Vlieland de spiksplinternieuwe roze bus van Brandt & Levie worstmakers te vinden. Ze verkopen vandaaruit hotdogs. Maar wel met culinair verantwoorde hotdogs. Zoals de bloodhound: een bloedknakworst met appelsaus en gerookt spek. Of de mastino napolitana: met chutney van aubergine, tomaat, basilicum-mayonaise, grove parmezaan en crispy venkelsalami.

Ook Brandt & Levie zijn niet vies van een woordgrapje. Op het festival The Best Kept Secret hadden zij naast de bus een standje staan met de naam The worst kept secret. Daar mocht iedere dag een andere bekende band van het festival zijn eigen hotdog-topping bedenken. Deze spicy mais-salsa werd bedacht door de band Tijuana Panthers.

Meng alle ingrediënten. Doe zo veel verse koriander erdoor als je zelf lekker vindt, maar gebruik vooral ook de (zeer fijngesneden) steeltjes – daar zit de meeste smaak aan. Maak het af met peper en zout naar smaak.