Nieuwe Helden - In het hart van de Tour

Nederland 2, 21.50-23.30u.

De teleurstelling bij Marcel Kittel en John Degenkolb lijkt oprecht. De twee jonge Duitse wielrenners voelen zich zwaar teleurgesteld door Jan Ullrich en andere helden van vroeger. Want zij zijn het die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen hebben verziekt. Zelf willen de jongens het anders doen. Schoner, eerlijker, door slimmer te trainen. Degenkolb en vooral Kittel zijn de hoofdpersonen in de documentaire Nieuwe Helden van regisseur Dirk Jan Roeleven en producent Pieter van Huystee. Zij volgden Argos- Shimano, de wielerploeg van Kittel en Degenkolb, in de voorbereidingen naar en tijdens de Tour de France van 2013. Gelukkig voor de filmmakers is die honderdste Tour uiterst succesvol voor Kittel. Hij wint vier etappes, inclusief de eerste, die hem de gele trui brengt, en de laatste. Een zege op de Champs Elysées in Parijs was zijn grote droom. Nog een geluk voor de filmers (maar uiteraard minder prettig voor de betrokken renner): halverwege de Tour werkt concurrent Mark Cavendish Argos-renner Tom Veelers tegen het asfalt. Zo krijgt de film ook zijn bad guy. Het maakt Nieuwe Helden een geweldige, verhalende docu voor wielerfans, al gaat die heel weinig over doping.

    • Jan Benjamin