Dit brengen andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Man van 20 miljoen gepakt

Hoe kom je aan twintig miljoen euro? Ga bij de Belastingdienst werken.

Het FD schrijft
op gezag van het Openbaar Ministerie dat een werknemer van de dienst woensdag is opgepakt. Hij zou de miljoenen hebben verduisterd met ‘één enkele transactie’. Het OM, de FIOD en de Belastingdienst zijn een onderzoek begonnen.

Staatssecretaris Eric Wiebes, die in februari aantrad, kwam na vier maanden van kennismaking met de Belastingdienst vorige maand met een ‘brede agenda’ om alle problemen aan te pakken, schrijft de krant. “Dat wordt niet gemakkelijk, zo waarschuwde hij de Kamer, doordat IT-systemen zijn verouderd en het belasting- en toeslagenstelsel te ingewikkeld is geworden.”

En weer een vleesschandaal

Nog geen drie maanden zijn verstreken en opnieuw komt leesverwerker Vion in de problemen. In april was er de boete van 15 duizend euro omdat varkensvlees onterecht als ‘biologisch’ gelabeled werd. Nu is bekend dat het bedrijf vlees waarvan bekend was dat het niet aan voedselveiligheidscriteria voldeed, niet heeft teruggeroepen.

NRC schrijft dat de vleessector scherper in de gaten wordt gehouden door verschillende incidenten. En eerder bleek dat Vionsdochterbedrijf Encebe 11 duizend kilo ham onterecht als biologisch had verkocht. Dat die fraude “bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen” werd uitgevoerd, bleek uit een rapportage van oud-minister Hans Alders, die de misstanden bij de vleesverwerker onderzocht. “Hij stelde in dat rapport, dat dateert van december vorig jaar, dat Vion schoon schip zou moeten maken.”

Altijd al in de luchtvaart willen werken?

Aan piloten geen gebrek. Maar voor nieuwe beveiligers, dienstverleners aan passagiers en reizigers, vliegtuigtechnici, vliegtuigafhandeling en luchtvrachtafhandeling is meer geld nodig. Vandaar die elf miljoen euro voor een banenplan in de luchtvaart. Ook de werkgevers en vakbonden dragen bij.

Het kabinet Rutte wil dat er maar liefst zevenhonderd leerwerkplaatsen voor werkloze jongeren komen. Ook moeten 4500 werknemers om- en bijgeschoold worden. Het is allemaal onderdeel van de 600 miljoen euro die de regering aan banenplannen wil besteden, zoals Trouw schrijft.

“In de Tweede Kamer bestaat overigens wat twijfel over het effect van banenplannen”, merkt het dagblad eufemistisch op.

    • Diederik van Hoogstraten