Den Haag inrichten, wil jij dat doen?

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Hoofd Opdrachtgeving
Bedrijf: De gemeente Den Haag
Wat opvalt aan de vacature: Ze zoeken naar dé regisseur van grote en kleine infrastructurele projecten.

Wat doe je dan eigenlijk?

Den Haag inrichten. De openbare ruimte van de Hofstad is jouw domein. Nadat de gemeenteraad besluit wat er moet veranderen, bijvoorbeeld aan verkeerssituaties in de stad, is het de taak van de gemeentelijke Dienst Stadsbeheer dat de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De Hoofd Opdrachtgeving staat aan het roer van het uitvoerende proces. “Ervoor zorgen dat alles binnen tijd, binnen geld verloopt, zoals we dat hier noemen”, zo omschrijft directeur Stadsbeheer en jouw nieuwe baas Arie Sterkenburg de functie. Dat betekent niet dat je dan zelf in de modder gaat staan graven. Eerder overzie je de 1,4 miljard euro die wordt geïnvesteerd in de 72 lopende projecten.

Maar je bent niet alleen bezig met het controleren van de bouw van onder andere de volautomatische parkeergarage onder het water van de Veenkade. Ook binnen de gehele gemeentelijke organisatie is afstemming nodig zodat bijvoorbeeld de ideeënbedenkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling wel realistische ontwerpen blijven maken.

Wat verdient dat?

Maximaal 6.090 euro bruto per maand. Een smartphone en iPad. “En een ambtenarenstatus die zekerheid biedt in deze onzekere economische tijden”, aldus Sterkenburg.

Waarom zoeken ze iemand?

Het vorige hoofd heeft een andere baan gevonden, en dus zijn ze op zoek naar vervanging.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die begrijpt hoe de markt werkt. Die weet hoe een aannemer op een voor de stad (financieel) gunstige manier te benaderen. Sowieso staat de stad in deze baan voorop. Dar betekent dat je goed samenwerkt met collega’s, maar tegelijkertijd hard kunt zijn naar aannemers, overheden en andere externe partijen waarmee onderhandeld moet worden.

Om jezelf die uitgangspositie te kunnen geven is inhoudelijke kennis nodig. Daaruit volgt overtuigingskracht en zelfverzekerdheid. Ben je dus een Delfts ingenieur, dan komt dan mooi uit, “al is het niet per se nodig”, aldus Sterkenburg.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Den Haag blijft een politieke organisatie. Dus soms worden besluiten veranderd door de gemeenteraad. Begrijpen waarom dat gebeurt is dus wel handig. En het scheiden van een eigen politieke mening van een professionele mening is iets wat je moet kunnen.

Daar tegenover staat dat je “rechtstreekse invloed hebt op de stad waar je werkt en woont”, zegt Sterkenburg. Toch is wonen in Den Haag niet noodzakelijk, al moet je wel de stad kennen. “En anders bereid zijn de stad heel snel te leren kennen”, voegt Sterkenburg daar aan toe.

Dat moet geen probleem zijn. Je richt de stad immers zelf in.

    • Sam de Voogt