Commissie moet uitzoeken wat te doen met vliegveld Twente

Oude luchthavengebouw op vliegveld Twente nabij Enschede.
Oude luchthavengebouw op vliegveld Twente nabij Enschede. Foto ANP / Vincent Jannink

Een onafhankelijke commissie van wijzen moet gaan uitzoeken wat er moet gebeuren met het voormalige vliegveld Twente. Dat hebben de Provinciale Staten van Overijssel gisteravond besloten, nadat vorige maand duidelijk werd dat een commerciële luchthaven in Twente niet haalbaar is.

De commissie moet de vier overgebleven mogelijkheden voor het gebied in kaart brengen en inventariseren of voor die plannen voldoende draagvlak is bij gemeenten en andere betrokken organisaties. Bij twee van de plannen wordt nog beperkt gevlogen. Een van de scenario’s voorziet in de ontwikkeling van lesvluchten, zakenvluchten en zweefvliegen. Ook ontwikkeling van duurzame landbouw langs de start- en landingsbaan is een mogelijkheid.

Omdat de partijen in de Provinciale Staten de vier opties wel ‘mager’ vinden, moet de commissie ook uitzoeken of een mogelijkheid bestaat om in het gebied werkgelegenheid te creëren, de oorspronkelijke doelstelling van het luchthavengebied. Een luchthaven leek daarvoor altijd de beste optie.

Europese Commissie gooide roet in eten

Het onderzoek moet op 15 oktober afgerond zijn. Het provinciebestuur trekt zestigduizend euro uit voor de commissie, die uit maximaal vijf personen moet bestaan. De commissie moet een plan maken dat in samenspraak met betrokken partijen in de regio tot stand komt.

Begin vorige maand werd duidelijk dat een commerciële luchthaven in Twente niet snel van de grond zou komen. Gebiedsontwikkelaar ADT stopte met de ontwikkeling van het terrein, nadat duidelijk werd dat de Europese Commissie niet snel groen licht zou geven voor de plannen voor een luchthaven.(Novum)