Chinese arbeiders worden zich bewust van hun rechten

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Voor Japanners is het niet verstandig om het Tweede Wereldoorlog-verleden in China op te rakelen. Zeker niet als ze zaken doen op het vasteland. Dat ondervindt Masataka Kataoka, voorzitter van Alps Electric, aan den lijve schrijft Asia Nikkei Review.

Kataoka zou tegen managers gezegd hebben dat de Japanse bezetting van China geen bezetting was, maar een bevrijding van koloniale overheersing. Het leverde twee dagen aan stakingen op in de fabriek van de electronicafabrikant in Dongguan, die ondanks de excuses van Kataoka aanhielden.

Maar aan de werkontbreking in de Alps-fabriek zit waarschijnlijk ook een financiële component. De arbeiders in Dongguan eisen namelijk extra salaris. Zij willen voor elk jaar dat zij gewerkt hebben voor Alps een loonsverhoging. Asia Nikkei ziet een trend van Chinese arbeiders in dienst van buitenlandse bedrijven die zich bewuster worden van hun rechten. En dat is zorgelijk voor de portemonnee van Japanse bedrijven die hun werk goedkoop willen laten uitvoeren in China.

Laatste tocht voor Chinese trein

De krakkemikkige, slecht geventileerde en stinkende groene trein heeft zijn eindpunt in China bereikt. Dit onvergetelijke toonbeeld van Chinese mobiliteit is niet meer, schrijft The Wall Street Journal.

De langzame groene trein werd al in het Chinese platteland links en rechts ingehaald door moderne hogesnelheidstreinen, maar nu na meer dan zestig jaar dienst, wordt de trein langzaam maar wel definitief vervangen. De laatste oldtimer die tussen provincies reed, maakte deze week nog één keer een tochtje van Zhengzhou naar Wenzhou. The Wall Street Journal verzamelde op het Chinese web een aantal nostalgische reacties op het nieuws.

Singapore wil geen haven zijn voor witwassers

Ongewild is Singapore een klein paradijs voor internationale witwaspraktijken en terroristische geldstromen. Het is de prijs die het betaalt ‘als internationaal knooppunt voor financieel verkeer’. Maar de stadstaat in Zuid-Oost Azië laat zich niet kennen, schrijft South China Morning Post.

Vorig jaar vervolgde Singapore boosdoeners in een recordaantal witwas- en fraudezaken en legde het beslag op zeker 68 miljoen euro aan criminele tegoeden. De autoriteiten ontvingen in 2013 meer dan 22 duizend rapporten over verdachte transacties, een stijging van 25 procent met het jaar daarvoor.

Singapore wapent zich ook op andere manieren tegen de toenemende criminaliteit. Zo verdriedubbelde het land al het budget voor het onderzoeken van financiële misdrijven en verdachte transacties. Daarnaast wil het virtuele en ietwat linke valuta als bitcoins gaan reguleren om witwaspraktijken tegen te gaan.

    • Hans Klis