Bootvluchtelingen gestikt in gas dieselmotor, elders 70-tal doden

Op de Middellandse Zee hebben zich deze week weer twee gruwelijke drama’s afgespeeld met bootvluchtelingen.

Gisteren meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat een zeventigtal mensen eerder deze week door verdrinking is omgekomen toen hun boot omsloeg. Precieze details hierover ontbreken. De ramp is gereconstrueerd aan de hand van verhalen van de 27 overlevenden, die door schepen van de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum van zee zijn opgepikt en naar de Siciliaanse havenstad Catania zijn gebracht.

In Pozzallo in het zuiden van Sicilië is een vissersboot aangekomen met in het vooronder tientallen lijken van mensen die zijn gestikt. Aanvankelijk dacht de marine dat het om dertig doden ging. Het blijken er 45 te zijn.

Overlevenden vertelden dat ze met ongeveer zeshonderd man op een afgeladen vissersboot zaten. De meesten hadden een plek aan dek, maar in het ruim vooronder zaten ook nog tientallen mensen. Die kregen het op de overtocht van Libië naar Italië warm en benauwd en wilden eruit. Daardoor ging de overbeladen boot gevaarlijk schommelen. Mensen aan dek sloten vervolgens het vooronder af met een deksel en gingen erop zitten.

Andere vluchtelingen vertelden dat niemand aan dek in de gaten had dat de mensen in het vooronder daardoor werden vergiftigd met de uitlaatgassen van de dieselmotor van de boot.