Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Balans weg bij uitgeefconcern WPG

Uitgeverij Balans wordt vanaf 1 oktober weer zelfstandig. Dat staat in een brief die Balans-uitgever Plien van Albada gisteren aan haar fondsauteurs stuurde. Het is de zoveelste stap binnen WPG, het moederbedrijf van Balans, waarbij uitgeverijen worden afgestoten. Vorige maand werd al bekend dat de uitgeverijen De Arbeiderspers, Athenaeum Polak & Van Gennep, Nijgh &

Uitgeverij Balans wordt vanaf 1 oktober weer zelfstandig. Dat staat in een brief die Balans-uitgever Plien van Albada gisteren aan haar fondsauteurs stuurde.

Het is de zoveelste stap binnen WPG, het moederbedrijf van Balans, waarbij uitgeverijen worden afgestoten. Vorige maand werd al bekend dat de uitgeverijen De Arbeiderspers, Athenaeum Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido door WPG in de verkoop werden gedaan, nu volgt dus ook uitgeverij Balans dat in 2002 door WPG werd aangekocht en dat sinds 2011 nauw verbonden is aan De Bezige Bij.

Uitgeverij Bruna en De Bezige Bij blijven wel behouden voor WPG – dat vorig jaar nog het grootste uitgeefconcern van Nederland was.

Dat Balans ook wordt afgestoten is des te opmerkelijker, omdat de laatste jaren Balans en De Bezige Bij niet alleen samen in één pand zaten,  maar op veel vlakken versmolten waren. Bij het recente marketingoffensief naar de boekhandels toe, waarbij De Bezige Bij overging tot palletverkoop, zaten ook titels van Balans.

Hoe groot uitgeverij Balans zal worden, is onduidelijk, alleen dat uitgever Plien van Albada de uitgever blijft en oud-eigenaar van Baland Geurt Gaarlandt bij de verzelfstandiging betrokken is.

Op de vraag waarom het fonds van Balans – dat een opvallend sterk non-fictie fonds heeft en grote biografieën uitgeeft – geen onderdeel is geworden van De Bezige Bij, is onduidelijk. Van Albada wilde de brief vanmorgen nog niet toelichten.