Prikacties dreigen

Zal de feestelijke openingsavond van het theaterfestival van Avignon morgenavond ongestoord kunnen doorgaan? Of wordt de opening net als in 2003 platgelegd door actievoerende artiesten en podiumtechnici?

Gisteravond was het in elk geval hommeles. Uitzendkrachten van het festival verstoorden de generale repetitie van de voorstelling Prince de Hombourg waarmee het festival vrijdag opent. Tientallen actievoerders klommen het podium op en beletten de acteurs het stuk uit te spelen.

De openingsvoorstelling van de Duitser Heinrich von Kleist wordt morgen live uitgezonden op de Franse televisie. Vakbond CGT heeft de festivalwerknemers opgeroepen massaal het werk neer te leggen, om daarmee te protesteren tegen inperking van de speciale werkloosheidsregeling voor de podiumsector.

80 procent van de artiesten en technici wil echter dat het theaterfestival gewoon doorgaat. Wel hebben zij prikacties aangekondigd, die de voorstellingen mogelijk zullen verstoren.