Zes jaar cel en tbs voor Frank R. in zedenzaak Cuijk

Frank R. (links) in de rechtbank van Assen tijdens een eerdere zitting. Rechts van hem zijn advocaat Tjalling van der Goot. Illustratie ANP/ Aloys Oosterwijk

De 49-jarige Frank R. is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij is schuldig bevonden aan onder andere ‘grooming’ (digitaal kinderlokken), verkrachting en ontucht met meerdere meisjes.

Hij heeft zich schuldig gemaakt aan “ernstige feiten” waarvan de slachtoffers al vele jaren hinder ondervinden, zei de rechter tijdens de motivering van de straf.

Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Frank R. heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten waarvan slachtoffers al vele jaren nadelen ondervinden. #webcampedo

R. moet tien van zijn slachtoffers daarnaast in totaal 39.000 euro schadevergoeding betalen.

Eis OM was tien jaar

Tegen R. was in mei tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het OM wilde bovendien dat R. een schadevergoeding van in totaal 52.000 euro betaalde aan acht slachtoffers.

Het OM vindt het gat tussen de eis en de straf groot, maar gaat nog bekijken of het in hoger beroep gaat:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Openbaar Ministerie vindt gat tussen eis en straf groot, maar wil vonnis bestuderen voor beslissing hoger beroep. #webcampedo

‘Grooming’, verkrachting en ontucht

De Brabander stond terecht voor twintig zedenmisdrijven met meisjes tussen de 12 en 16 jaar. Het OM beschuldigde R. van ‘grooming’, een verkrachting, ontucht met tien slachtoffers en het maken van kinderporno. Hij zou honderden meisjes hebben aangezet tot webcamseks. Tijdens de rechtszaak bleek dat R. de meisjes betaalde voor seks. Hij maakte vervolgens filmopnamen. De rechtbank is ervan overtuigd dat R. die beelden heeft verspreid. De politie vond vierduizend films en zesduizend foto’s bij R. thuis en in zijn auto.

De rechter oordeelde dat R. manipulatief te werk is gegaan. schrijft persbureau Novum. Hij drong bij de meisjes op verregaande seksuele handelingen aan die niet bij hun leeftijd passen.

‘Al gestraft door media-aandacht’

Tjalling van der Goot, R.’s advocaat, hoopte dat de rechtbank rekening zou houden met de grote media-aandacht voor de zaak. Hij betoogde dat R. al veroordeeld is doordat hij is afgeschilderd als monster. R. heeft bovendien spijt betuigd. De rechter oordeelde vandaag dat er geen sprake is van privacyschending door te veel aandacht van de pers.

R. is volgens deskundigen pedofiel en parafiel. Dat laatste betekent dat hij grensoverschrijdende seksuele fantasieën heeft. R. heeft gezegd dat hij wel behandeld wil worden, maar psychiatrische klinieken zien niets in behandeling, schrijft Novum, omdat de stoornissen te complex zijn.

    • Frank Huiskamp