Witte Huis veroordeelt moord Palestijnse tiener

Een Palestijnse man gisteren in Hebron bij het huis van Amer Abu Aisheh, één van de verdachten van de moord op de drie Israëlische tieners.
Een Palestijnse man gisteren in Hebron bij het huis van Amer Abu Aisheh, één van de verdachten van de moord op de drie Israëlische tieners. AP / Nasser Shiyoukhi

Het Witte Huis veroordeelt de moord op een Palestijnse tiener. Het lichaam dat vannacht in een bos bij Jeruzalem werd gevonden zou inmiddels zijn geïdentificeerd.

Het gaat om de 17-jarige Mohammed Abu Khdeir, zo schrijft persbureau AFP. De Israëlische politie ontkent echter dat het lichaam is geïdentificeerd. De politie onderzoekt de toedracht van de dood van de jongen nog steeds.

De woordvoerder van het Witte Huis wilde niet zeggen of de VS de dood van de tiener als een vergeldingsactie zien. Veiligheidsadviseur van Obama Susan Rice twitterde eerder vandaag al dat de VS het onderzoek nauwlettend in de gaten houden en dat een verdere escalatie van geweld voorkomen moet worden.

Twitter avatar AmbassadorRice Susan Rice We call on all parties to avoid an atmosphere of revenge and retribution.

De leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft Israëlische extremisten beschuldigd van de dood van de tiener. De Palestijnse beweging Hamas heeft Israëlische leiders bezworen dat ze zullen boeten voor het geweld.

De reactie van minister Timmermans

Op Facebook schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag:

Drie ontvoerde tieners bleken maandag vermoord

Gevreesd wordt dat de Palestijnse tiener is vermoord als wraak voor de dood van drie Israëlische ontvoerde tieners. Na een zoektocht van weken, werden maandag hun lichamen gevonden. Israël beschuldigt de Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft op de Gazastrook, van de drievoudige moord. Hamas ontkent echter. Tienduizenden Israëliërs bezochten gisteren de begrafenis van de drie jongens.

Het Israëlische kabinet beraadt zich nog altijd op een reactie op de vondst. Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de daders zullen boeten. Vannacht bestookte het leger doelen in Gaza. De internationale gemeenschap heeft met afschuw gereageerd en vreest tegelijkertijd dat het conflict tussen Israël en Palestina verder escaleert. Netanyahu heeft ook de moord op de Palestijnse jongen van vandaag veroordeeld en bestempeld als een “afschuwelijke misdaad”.