We hebben een jaar bij familie gewoond

Rosanne Sijnja (27) werkt als inspecteur bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Met haar vriend woont ze in een koophuis in Haarlem.

Foto peter de krom

‘Vanuit het Bureau Veiligheid en Integriteit doe ik onderzoek naar integriteitschendingen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarnaast adviseer ik medewerkers en ook leidinggevenden. Het is een baan met best veel verantwoordelijkheid: anderen varen op mijn advies.

„Het vluchtelingenbeleid in Nederland zit goed in elkaar. Mensen hebben er snel een oordeel over, maar ik heb altijd volledig achter mijn werk gestaan.

„Mijn vorige functie was mentaal gezien niet minder uitdagend. Ik deed de uitvoering van het hervestigingsbeleid van vluchtelingen. Ik kreeg toen iets minder betaald, maar net als nu genoeg voor het werk dat ik deed.

„Mensen denken altijd dat ambtenaren veel vakantie hebben, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb vierenhalve week vakantie per jaar en dat vind ik niet bijzonder veel. Ik werk 36 uur per week, vier dagen van negen uur. Als ik veertig uur zou gaan werken dan bouw ik vier uur per week verlof op, maar dat is nog niet aan de orde geweest.

„Ik moet mijn vakantiedagen goed inplannen. Ik neem in het begin van het jaar tussendoor weleens een vrije dag, en dan heb ik tegen het einde weinig over. Mijn vriend deelt dat wat beter in. Ik zou ook vrije dagen kunnen kopen, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ik kan mijn geld goed gebruiken.

„Toch vind ik dat ik goed verdien voor het werk dat ik doe.”

‘Ik vind het belangrijk om comfortabel te leven, dus ik geef graag geld uit aan lekker uit eten gaan of mooie kleding. Op boodschappen bezuinig ik niet, hoewel ik wel op de bonusaanbiedingen let. En ik vind het prettig om een goede auto te hebben, eentje waarvan je zeker weet dat hij het morgen ook nog doet. „Ook in het huishouden houd ik van comfort. Laatst heb ik een robotstofzuiger gekocht voor 360 euro. Met mijn moeder delen we een hond, die woont in het weekend bij ons. Dan moet je elke dag wel zuigen om de haren weg te krijgen. Met zo’n speciale stofzuiger is dat wel zo makkelijk.

„In 2010 hebben mijn vriend en ik een huis in aanbouw gekocht. Sinds vorig jaar is het af en kunnen we erin wonen. Daarvoor woonden we een jaar bij familie in en konden we extra sparen; een nieuwbouwwoning compleet inrichten is natuurlijk niet goedkoop.

„We hebben de binnenkant van het huis laten doen. Het stuken, de keuken, het sanitair en de vloer, het is toch gemakkelijker als iemand het doet die er verstand van heeft. Wij halen allebei geen plezier uit klussen, dus waarom zou je dan zelf aan de slag gaan? Bovendien moet het vaak een paar keer over en volgens mij ben je dan niet goedkoper uit. Wat betreft interieur kies ik wel alles zelf uit. Ik kom graag in Loods 5 of in de Woonfabriek, maar Ikea-spullen hebben we ook. Die mix, daar houd ik van.”

    • Liza Titawano