Meer maatregelen VS op vliegvelden - ‘dreiging Jemen en Syrië’

De douane inspecteert vracht op het vliegveld John F. Kennedy International Airport in New York.
De douane inspecteert vracht op het vliegveld John F. Kennedy International Airport in New York. Foto Reuters / Lucas Jackson

De VS gaan veiligheidsmaatregelen op buitenlandse vliegvelden met directe vluchten naar de VS opschroeven. Dat heeft het ministerie van binnenlandse veiligheid bekendgemaakt.

Het ministerie maakte niet bekend wat de reden is voor de strengere maatregelen, of om welke vliegvelden of landen het gaat. Persbureau Reuters heeft bronnen binnen het ministerie gesproken die zeggen dat er zorgen zijn dat strijders van Al-Qaeda uit Syrië en Jemen terugkeren en bommen willen smokkelen. Volgens Reuters zullen extra maatregelen worden genomen op Europese vliegvelden. Ze worden de komende dagen geïmplementeerd.

Volgens Reuters gaat het mogelijk om extra inspectie van elektronica en schoenen. Ook zouden meer apparaten worden geplaatst die bommen kunnen detecteren. Bommenmakers van Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde groepering die in Syrië actief is, zouden samenwerken met Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) om explosieven te vervaardigen die niet worden ontdekt door de huidige technieken op vliegvelden. De voornaamste zorg is dat jihadreizigers met een westers paspoort op de terugweg een Amerikaans of Europees vliegtuig opblazen, aldus Reuters.

Het zou niet de eerste keer zijn dat deze groeperingen proberen aanslagen te plegen op Westerse vluchten. AQAP zat bijvoorbeeld achter de mislukte aanval in 2009 op een vliegtuig op weg naar Detroit. De bom zat verstopt in de onderbroek van de militant.

Plasterk steekt 25 miljoen in AIVD

Minister Plasterk maakte begin deze week bekend bezuinigingen op de AIVD met 25 miljoen euro te verzachten. Als reden daarvoor noemde hij het steeds negatiever wordende dreigingsbeeld terrorisme. Dat komt door de toename van het aantal jihadreizigers, de recente opmars van ISIS in Irak en de daaraan verwante instabiliteit in het Midden-Oosten. “Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor ons land”, schreef Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.