Vion weer de fout in: vleesverwerker riep onveilig voedsel niet terug

ANP / Piroschka van de Wouw

Vleesverweker Vion, die onlangs een boete van 15.000 euro moest betalen vanwege het onterecht labelen van varkensvlees als biologisch, is weer de fout in gegaan. Het bedrijf heeft vlees waarvan bekend was dat het niet aan voedselveiligheidscriteria voldeed, niet teruggeroepen.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum. De zaak kwam aan het licht bij een reguliere controle in maart. Het dochterbedrijf, vleeswarenbedrijf Encebe, heeft een boete gehad en kan een herinspectie verwachten.

Verscherpt toezicht vleessector na schandalen

De vleessector wordt scherper in de gaten gehouden door verschillende incidenten, onder meer het paardenvleesschandaal. En eerder bleek dat Encebe 11.000 kilo ham onterecht als biologisch had verkocht. Dat die fraude “bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen” werd uitgevoerd, bleek uit een rapportage van oud-minister Hans Alders, die de misstanden bij de vleesverwerker onderzocht. Hij stelde in dat rapport, dat dateert van december vorig jaar, dat Vion “schoon schip” zou moeten maken.

Encebe erkende daarop de fraude en zei dat het om een eenmalig incident ging. Bij een ander onderzoek, gericht op fraude met houdbaarheidsdata, zijn geen onregelmatigheden geconstateerd, zo schrijft persdienst Novum.

Vion heeft niet alleen imagoproblemen, maar ook financiële problemen. Vorig jaar moest het bedrijf het meest succesvolle onderdeel, Vion Ingredients, verkopen om schulden te kunnen aflossen. De komende jaren staat er nog een flinke reorganisatie op de planning.