Het is Wereld Ufo Dag. Weet jij hoeveel er nog steeds in Nederland gespot worden?

Foto iStock

Vandaag precies 67 jaar geleden stortte er dus geen weerballon neer in het Amerikaanse plaatsje Roswell in de staat New Mexico. Nee, het was een unidentified flying object. Een ufo dus. Althans, dat denken veel mensen.

En daarom is het vandaag Wereld Ufo Dag. Want wie dacht dat slechts een enkeling in ufo’s gelooft, heeft het mis. Afgelopen jaar kwamen er bij het ufo Meldpunt Nederland 1.308 meldingen binnen van een mogelijke ufo. De website neemt “geen standpunt in in de waarschijnlijkheid van buitenaards bezoek.”

Hoe je dat moet vieren? Daar geeft de organisatie handig genoeg wat uitleg bij. Het voornaamste doel is het spotten van ufo’s natuurlijk, met vrienden. Want dat doen de volgens de organisatie 158.711 leden morgen ook. Wie in Nederland mee wilt doen, kan terecht bij Niburu.

In Amerika, daar waar op 2 juli 1947 een vreemd verschijnsel uit de lucht viel, is de fascinatie met buitenaardse wezens nog veel groter. Zo groot, dat het stadje Roswell – 48.000 inwoners in een dorre woestijn - op vele manieren probeert ervan te profiteren. Vijf manieren waarop Roswell geld wil verdienen met ufo’s:

1. Rondleidingen

Wie er in de woestijn van New Mexico een dagje of nachtje niets te doen heeft, kan een rondleiding krijgen langs de plekken waar ufo’s gecrasht of gespot zijn. De tochten duren twee tot vier uur en kosten tussen de 90 en 150 dollar. Maar dan krijg je wel een nachtkijker en een rondleiding van Amerika’s grootste ufo-expert Dennis Balthaser.

2. Ufo-festival

Het jaarlijkse festival, dat donderdag begint, is één van de grootste evenementen van het jaar voor het stadje. In 2012 kwamen er tienduizend mensen van over de hele wereld af op het evenement, dat bestaat uit lezingen, kostuumwedstrijden en een markt met kraampjes vol ufo-prullaria. In de drie dagen dat het festival duurt gaven de toeristen in 2012 zo’n 1,25 miljoen dollar uit.

3. Pretpark

En dan zijn er nog de plannen (uit 2007) voor het Alien Apex Resort. Hoogtepunt van het tientallen miljoenen kostende park moest de Alien Abduction (buitenaardse ontvoering) worden, een indoorachtbaan. Intussen heeft het gemeentebestuur de 245.000 dollar die het had toegezegd weer ingetrokken, waardoor het plan voorlopig niet doorgaat.

4. International Ufo Museum and Research Centre

Een pot met aarde, van de plek van de crash in 1947. Dat is één van de voornaamste voorwerpen die worden tentoongesteld in het ufo-museum. Ook kun je een modelvoorstelling zien van hoe de crash eruit moet hebben gezien. Op schaal, en compleet met ufo. Al twee keer moest het museum verhuizen uit een oude locatie wegens krapte. Nu zijn er opnieuw plannen voor een nieuw gebouw ter waarde van 14 miljoen dollar.

5. Horeca

De McDonald’s in Roswell is niet alleen populair omdat Amerikanen van fastfood houden. Het is ook de enige McDonald’s ter wereld in de vorm van een ufo. Overigens heeft elk restaurant ín Roswell wel een ‘alien-menu’, zelfs de plaatselijke Walmart heeft zijn letters aan de gevel buitenaards groen geverfd. Wie een hemelse slaapervaring wil hebben moet nog even wachten. Er zijn plannen voor een hotel en congrescentrum dat 67 miljoen dollar moet kosten. De naam? Earth Station Roswell.

    • Sam de Voogt