Vandaag en morgen kun je even uitrusten

Vandaag en morgen zijn dagen dat je weer eens kunt afspreken met vrienden. Of een avondje uit kunt met je partner. Of wat slaap inhalen – na de nachtwedstrijden van de afgelopen weken.

Of gebruik deze dagen anders om de achterstallige administratie bij te werken. De bierflesjes op te ruimen die nog door het huis slingeren na de zege op Mexico. Of om wat uren werk in te halen omdat je een paar keer eerder wegging om op tijd te zijn voor de wedstrijden van 18.00 uur.

Voetbal, voetbal, voetbal

Vandaag en morgen zijn rustdagen op het WK voetbal in Brazilië. Even geen wedstrijden, geen samenvattingen, geen eindeloze analyses, geen Arno Vermeulen (de veel bekritiseerde NOS-commentator).

De afgelopen drie weken was het non-stop raak. Voetbal, voetbal, voetbal – op vorige week vrijdag na, de enige rustdag tot vandaag.

Nu dus twee rustdagen achter elkaar. Een welverdiende adempauze na het doelpuntengeweld – zondagnacht werd het totale doelpuntenaantal van het WK van vier jaar geleden geëvenaard: 145 treffers. Terwijl het toernooi nog maar in de kwartfinales zit, er staan nog acht duels op het programma.

Maar goed, eerst de rustdagen. Waarom bestaan die eigenlijk? Het WK duurt een maand, de finale is 13 juli, het voetbalfeest begon 12 juni. Teams speelden de groepswedstrijden steeds strak om de vijf dagen.

Vanaf de knock-outfase zijn er logischerwijs steeds minder wedstrijden, er vallen gaten in het speelschema.

De wedstrijden in sneltempo achter elkaar plannen is geen optie: ploegen hebben tijd nodig om te herstellen van de zware wedstrijden (soms met verlenging) en van de lange vluchten in Brazilië.

Er rolt dan wel geen bal, het circus om het WK draait vrolijk door. De voetbalpraatprogramma’s worden volgepraat. De sportpagina’s van kranten staan vol met WK-verhalen. En de teams bereiden zich voor op de volgende clash.

En de liefhebbers? Die blikken vooruit met collega’s bij de koffieautomaat. Of ze kijken beelden terug van de mooiste doelpunten uit de eerste 56 wedstrijden. En dromen voorzichtig van een volgende overwinning.