Tegenaanval pro-Russen na einde wapenstilstand

De hervatting van de oorlog in de Donbass is voor de Oekraïense strijdkrachten niet goed begonnen. In Donetsk namen pro-Russische milities na een urenlange strijd het hoofdbureau van politie in. Ook buiten de stad en rond het nog steeds gesloten vliegveld werd gevochten. Bij Loegansk wordt eveneens slag om het vliegveld geleverd.

Ook op het diplomatieke toneel loopt niet alles gesmeerd voor Kiev sinds president Porosjenko besloot de wapenstilstand te beëindigen. De VS steunen hem hierbij. President Poetin probeerde de Amerikaanse en Europese bondgenoten van Oekraïne tegen elkaar uit te spelen. Poetin beschuldigde de Oekraïense president ervan zijn oren te laten hangen naar Obama en niet te luisteren naar Merkel en Hollande. Met Poetin zouden de twee Europese regeringsleiders Porosjenko hebben gevraagd het bestand te verlengen. Poetin: „We zijn er niet in geslaagd hem er van te overtuigen dat de weg naar echte, langdurige vrede niet door middel van geweld bereikt kan worden.” Porosjenko draagt de „volledige verantwoordelijkheid” voor de gevechten in zijn land, zowel „militair” als „politiek”, aldus Poetin.

In Berlijn en Parijs is deze lezing niet bevestigd. Vandaag komen de ministers Steinmeier, Fabius, Lavrov en Klimkin van Buitenlandse Zaken in Berlijn bijeen om te onderhandelen over onder meer een actievere rol voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).