Onderzoek naar airbags voor schepen

Hoe krijg je na een botsing een gat in een scheepswand zo snel mogelijk dicht? Lekstopmiddelen, waarmee je thuis je lekkende dak kunt repareren zijn niet aan de orde, daarvoor is de ravage meestal te groot. Maar een opblaasbaar stopmiddel zou misschien wel een optie kunnen zijn! Zoals een airbag, die in opgeblazen vorm een gat kan dichten en zo voorkomt dat er water in het schip stroomt.

Het Europees onderzoeksproject SuSy bestudeert deze techniek, inmiddels heeft er in de haven van het Griekse Chalkis een proef met een modelschip plaatsgevonden, waaruit blijkt dat het principe werkt. Om de ballonnen snel te kunnen opblazen, zijn de luchtpatronen uitgerust met een mengsel van kaliumnitraat, epoxyhars en ijzeroxide, na een explosieve reactie stroomt de lucht met hoge snelheid de luchtkussens binnen. Omdat bij dit proces veel warmte vrijkomt zorgt een ander luchtpatroon tegelijkertijd voor koele lucht.

Verder onderzoek is nog nodig. „Het zou bijvoorbeeld wenselijk zijn om een regelmechanisme bij de gasuitlaat te hebben, omdat we niet altijd de gehele luchtstroom nodig hebben”, aldus Reinhart Ahlers, directeur van het Duitse maritiem adviesbureau Balance. Volgens Ahlers zal het nog even duren voor het systeem op de markt komt.

    • Rijkert Knoppers